Онкоболница пое грижата и за душевното здраве на пациентите

Първата у нас програма за психосоциална подкрепа на пациенти по световен стандарт въведе общинската онкоболница във Варна. От юли онкопсихологът Гергана Иванова и петима доброволци са работили с близо 1500 души с диагноза рак. Всеки от тях е минал през първоначален скрининг чрез т.нар. дистрес-термометър и попълване на въпросник, които прецизно отчитат нивото на тревожност и областта, в която болният се чувства най-уязвим. Данните влизат в електронен регистър, а хората с клинично значим дистрес получават помощ от специалист - онкопсихолог или социален работник. Подкрепа чрез брошури със съвети по важни теми се оказва и на семействата.

"Според световните изследвания продължителното лечение на онкоболните е причина за разгръщане на различни психологически нарушения като депресивност, фобии, посттравматичен стрес и др. Практиката ни дотук показа, че най-честите проблеми на болните са вземането на решение за лечение и общуването с децата и партньора, а сред оплакванията преобладават страх, гняв, загуба на вяра, умора и безсъние", обясни Гергана Иванова. Според нея интерес други болници и студенти по психология вече проявявали интерес към програмата, която е базирана на създадените през 2015 г. в рамките на конференция МОРЕ национални стандарти за психосоциална подкрепа и рехабилитация в онкологията.

"Нужно е обаче здравното министерство да утвърди държавен стандарт за тази дейност, какъвто отдавна има в ЕС и САЩ, и тя да се финансира от здравната каса, а в университетите да се въведе специалност "Онкопсихология", коментира доц. Димитър Калев, шеф на направление "Медицинска онкология и лъчелечение" в болницата. Засега тя финансира програмата със собствени средства и чрез дарения. Подкрепа на проекта оказват от местния клуб на най-голямата женска организация в света - International Inner Wheel, откъдето канят варненци в четвъртък вечер в Градската художествена галерия на благотворителен концерт и разпродажба на произведения на изкуството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве