Онкологията в Шумен ще диагностицира с модерна гама камера

Над 1 млн.лв. е техниката без аналог в Североизтока

Комплексният онкологичен център в Шумен се подготвя и ремонтира помещение за инсталиране на изключително прецизна SPECT Гама камера за диагностика и проследяване на онкологични заболявания. Подписан е договор за доставката, апаратурата ще пристигне през февруари, а в края на март трябва да бъде на разположение на пациентите, каза управителят на КОЦ-Шумен д-р Сотир Караниколов. 1,010 млн. лв. струва апаратурата и лечебното заведение ще ги изплати със собствени средства и заем за общо 14 месеца, сочат стриктните разчети.

Подобна прецизна апаратура в момента няма в нито един онкоцентър в Североизтока. Шуменският апарат е хибриден, който съчетава диагностичните възможности на Гама камера и 8-срезов скенер. Образите на двата апарата се наслагват по компютърен път и се получава много прецизен образ, а това ще помогне за висококачестмена диагностика и лечение на високо ниво. Апаратурата ще се ползва, както за локализиране на онкологични заболявания, така и за проследването им как се повлияват от лечението. Особено важна е този тип техника при определяне стадия на развитие при рак на простата, коментират специалисти.

Предстои КОЦ-Шумен да изпълни успешно започнат лъчезащитен проект и да получи разрешително и лиценз за ползване на апаратурата от Агенциятаа по ядрено регулиране, която ще направи замервания при доставка на техниката.

5500 пациенти ежегодно преминават през стационара на онкоцентъра в Шумен, а 27 000 души през консултативно-диагностичния блок и поликлиниката.

В момента в онкоцентъра е доставен и нов електрогенератор за 40 000 лв., закупен със средства от Община Шумен. Досегашният е остарял, често дефектира и може да доведе до рискове, а здравното заведение се нужда от непрекъснато ел.захранване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България