Онлайн търговията на прицел

Два екипа на НАП-Варна са взели на прицел онлайн търговията. Извършват се електронни ревизии, има специален софтуер за обработка на данните, обясни началникът на дирекция "Контрол" Ваня Димитрова.

Проверките на български фирми през изминалата година вече са 70, а най-много укрити приходи за над 1.5 млн.лева са извадени от фирма, търгувала по интернет с авточасти. За сравнение през 2015 г., когато е тръгнал контролът, са започнати 5 производства с извадени на светло общо 1.2 млн.лева приходи.Онлайн търговия се върти в целия спектър от стоки, най-много козметика, парфюмерия, дрехи посочи Димитрова.

Целта на проверките е да се проследи дали фирмите декларират приходите си, като данъчните събират информация от всички спедиторски фирми, които доставят стоките. Ревизите текат едновремено по линия на международното сътрудничество в няколко страни-членки на ЕС, за да се обхванат целите търговски вериги. Акцент в работата на данъчните от Варна ще бъдат и карго проверките на стоки, най-често внос от Китай и Турция, за които ДДС се плаща при крайния потребител.Проверките ще проследяват дали фирмите декларират печалбата си от вноса на евтини стоки, които продават в някои магазини и с над 100% надценка.

Миналата есен е предотвратен голям нелегален внос на козе мляко, а данъчните в Добрич заедно с БОП са разкрили нелегална фабрика за производство на олио.

НАП Варна / с офиси в 7 областни центрове/има рекордно високи резултати за миналата година със събрани над 1.6 млрд.лева приходи от данъци и осигурителни вноски, отчете териториялният директор Милена Колева.Влезлите пари в хазната са със 152 млн.лева повече от предходната година.Оборотите на търговските обекти по морето през лятната кампания с денонощни проверки на данъчните съвместно с полиция и други контролни органи е надхвърлил 5 млрд.лева, като приходите от ДДС са се увеличи с близо 40 млн.лева. Проверките ще са целогодишни и повсеместни- не само в пика на сезона, по курортите или на КПП-тата по границата, но и във вътрешността на регионите.Целта е да дисциплинираме, а не да санкционираме, подчерта Колева.

От НАП Варна са върнали на бизнеса данъчен кредит от 30 млн.лева срещу Коледа, без да чакат крайния срок на 14 януари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България