Онлайн търговците търсят нови складове

Заради ръста на поръчките на стоки по интернет онлайн търговците търсят нови складове.

Хората в офиса на по-голямо разстояние

Ограниченото движение на стоки в глобален план ще даде шанс за възраждане на малки местни производства

Онлайн търговците търсят нови складове, заради ръста на продажбите през сайтове в последните седмици след въвеждане на извънредното положение в България. Онлайн магазините и всички фирми по веригата на доставки - куриери и логистични компании, са печеливши от ситуацията.

Според експерти в краткосрочен план сегашната ситуация ще се отрази негативно на бизнеса както в локален план, така и в контекста на Европа и глобалния пазар. Причината е нарушената верига на доставки и карантинната обстановка на редица ключови пазари. Но на другия полюс е онлайн търговията, която отчита двуцифрени ръстове. Не е изключено сегашната ситуация на ограничено потребление да доведе до трайно преосмисляне на потребителските навици. По-ограниченото движение на стоки в глобален план обаче ще даде шанс за възраждането и на по-малки местни производства, пишат в свой доклад експерти от консултантска компания на пазара на имоти. Така редица български фирми ще получат шанс да лансиран на пазара своите продукти, които досега са били засенчвани от вносни стоки.

Дигитализацията, на която вече сме свидетели, ще стимулира още по-динамичното развитие на ИТ и аутсорсинг бизнеса в страната, които са и основните играчи на офисния пазар в България, коментират от консултантската компания. Сега, когато много хора работят от дома си, именно фирмите, които предлагат решения в сферата на информационните технологии имат шанс да разширят присъствието си на пазара. А това означава, че дори сега много от ИТ специалистите да работят от дома си, търсенето на нови офиси за тях ще нарасне след отминаване на пандемията.

Интересна тенденция на пазара е, че редица компании намаляват риска от коронавируса като разделят хората си на екипи, които работят в различни офиси или от дома си. Целта е, ако има заразен в един от екипите и хората от него трябва да останат под карантина, останалите екипи да продължат да работят. Това налага използването на офиси на различни локации.

Това че много хора работят от дома си дава възможност на служителите, които трябва да ходят до офиса, да работят на по-голямо разстояние един от друг, каквито са и предписанията на здравните власти. Редица работодатели, които не успяват да осигурят работа от дома на хората си, търсят възможности макар и за временна реорганизация на работата или разширение на офиса с цел да осигурят по-голямо разстояние между служителите.

Сегашната ситуация с блокирани производства и спрени доставки показва, че е нужна диверсификация на мощности и реорганизация по веригата на доставки. Според експертите това ще подтикне редица компании да търсят алтернативни локации и доставчици, за да подсигурят производството. Затова прогнозите са редица доставчици да инвестират в мощности в Централна и Източна Европа през следващите години.

 

Пазарът в София е най-активен

Най-голям е интересът за площи до 500 кв. м

Няма достатъчно модерни пространства

На пазара на индустриални имоти най-голяма е активността в търсенето на малки складови площи до 500 кв. м, показват данни на консултантска компания. Търсенето е 5 пъти по-голямо от предлагането средно за миналата година, като през месеците февруари, май, юни и юли разликата достигна 9 пъти.

Търсенето на складови площи от 500 до 1000 кв. м също значително изпреварва предлагането. При складовите площи с размер над 1000 кв. м търсенето и предлагането е по-балансирано. По принцип такива площи наемат фирми от среден клас, които често търсят по-добри оферти на пазара.

Като цяло липсват качествени, модерни индустриални имоти, които да отговарят на високите изисквания на клиентите, с изключение на най-новите обекти в страната. Новостроящите се обекти в София и Пловдив ползват нови подходи, методи и иновации и по нищо не отстъпват от качеството на европейските индустриални имоти. Все пак има увеличение в предлагането на нови, модерни площи, към които се насочват чужди логистични компании. Търсенето остава основно концентрирано в София. Но постепенно нараства интересът към складове и в останалите големи градове в страната. Очертава се и тенденция наложили се производители и търговци да строят свои помещения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти