Онур Кода събра 800 души да садят нова гора

28-годишният турски гражданин обича Варна, природата, салсата и конете

По време на акцията бяха засадени над 200 кг жълъди за новата дъбрава

Близо 800 ентусиасти от Варна засадиха нова гора край Варна, водени от турския гражданин Онур Кода. Инициативата му във Фейсбук беше харесана от много хора и събралите се залесиха един опожарен преди време терен от 20 дка с иглолистни дървета край варненското село Генерал Кантарджиево. Акцията се превърна в празник - с много българска музика и добро настроение, коментираха в социалните мрежи участниците, които засадиха над 200 килограма жълъди за новата дъбрава. Създаването й е част от националната инициатива „Когато станем 100 000, ще посадим гора“, а във Варна я подема 28-годишният Онур Кода, който е с продължително пребиваване у нас и го подновява вече 10 години. Замислена е била да бъде салса-гора, защото младият мъж приобщил първоначално в нея феновете на страстния латински танц, който преподава във Варна, и който е голямата му любов. Но желаещите доброволци далеч надхвърлили тези намерения. Терена и посадъчния материал осигурили от Държавно горско стопанство със съдействието на Никола Рахнев от София, създал националната кампания в страната. Занапред нова гора край Варна ще се засажда пролет и есен, казва Онур Кода. Ако акцията край Генерал Кантарджиево е успешна, догодина ще излязат фиданки от половината посети жълъди, уверили експерти от лесничейството, които били с доброволците.

Онур Кода е от Маниса, на 30 км от Измир, където живее и сега неговото семейство. След завършване на гимназия в родния си град е записал да учи на 17 години психология в Брюксел, повлиян от баща си, който е психолог. Но още в първите месеци си дал сметка, че финансовите му възможности няма да стигнат да изкара образованието си в сърцето на Европа и тогава заложил на втория план, свързан с България. Завършил е специалност „Навигация“ в Техническия университет във Варна. А по морето и корабите е запален от сестра си, която е старши помощник капитан, и от нейния съпруг - капитан, от турския търговски флот. Той обаче изкарал само два месеца стаж на борда на контейнеровоз в Карибите и се отказал. „Дори на това прекрасно и екзотично място животът на кораба ми се струваше като затвор - с едни и същи 15-20 души, които в един момент започват да се карат като в Биг Брадър, който го има и в турски вариант, едва издържах...“, разказа за „Труд“ Онур. Тогава през лятото на 2014 г. се прибрал в родината си, а след две години отворил туроператорска агенция. Тогава започнал превратът и той решил, че нито частният бизнес, нито туризмът ще потръгнат, и се върнал в България. За салсата се заразил още в първите студентски години, когато учителката му по български език завела групата от 10 момчета - негови сънародници, в школа по латино танци, защото по думите й един език се учи не само с преподаване, а с приятели и в общуване.

Само след година Онур станал помощник инструктор, а след две години отворил във Варна своя школа, която сега е една от най-популярните в страната. Турският гражданин, който няма български корени, вече свободно говори езика ни, знае традициите и обичаите ни. Според него салсата е езикът на тялото, това е танцът на социалното и емоционално общуване, което дава щастие на партньорите, че са успели да го постигнат.

„Това е хубаво на салсата, че се танцува от 7 до 77 години, имал съм ученици от всички възрасти и се справят много добре, няма строги правила, важното е да се получи и да се чувстват добре“, казва Онур. В школата му играят още бачата, ча-ча, меренге, а отскоро и кизомба, участниците учат и испански при две преподавателки, обстановката е латино, само кафето е турско - на пясък. От 2012 г. насам младият мъж организира едни от най-големите салса фестивали. Миналата година е събрал в Златни пясъци над 1500 танцьори от Балканите, Западна Европа и от САЩ.

През новата 2018 г. международният фестивал „WORLD STARS SALSA FESTIVAL VARNA“ се мести в Албена, но запазва официалното си име. В УЕБ страницата на проявата има хиляди посещения и няма държава в света, в която да не знаят за морската столица, а вече и за елитния северночерноморски курорт, посочва Кода, според когото това е най-хубавата реклама. Той спонсорира проявата, само веднъж е кандидатствал за финансиране пред фонд „Култура“ при предишното управление на общината, но го отрязали. „В България нищо не става без връзки, трябваха ни дори и за да разрешат акцията със залесяването. Често се шегувам, че ако имаш здрави връзки, можеш да станеш и президент на страната“, казва младият чужденец.

Освен салсата другата му голяма любов е природата, а наскоро и конете. Ходи да язди в базите на селата Долище и Калиманци. Мечтата му е да обиколи света на кон, най-верният приятел на човека, като започне от България още догодина. Начертал си е маршрут през Родопите, красивите Рилски езера и през всички природни забележителности, които досега е обикалял само по работа. Самият той най-много обича Варна и я харесва особено след последните промени във визията й - на центъра и атрактивната зона на Морската гара, както и Морската градина с любими места на салса-обществото не само от града. Не скрива учудването си обаче как хората тук живеят с толкова малки доходи. Вземат по 800-1000 лева на месец гледат семейство и деца, не знам как става това - като на магия, продължава да се пита Онур. Новата му кауза сега е свързана със съдбата на хората с увреждания. За този проект си е купил професионална камера, за да прави клипове с посланието „Животът е несправедлив, а ти ?!“, за да държи будно обществото и да му напомня, че всички са с равни права на този свят и трябва да живеят равностойно.

Много се страхувам от хората, за които политиката е професия и бизнес, споделя младият мъж. Според него за големите политици, които са дали нещо на народа си, политиката не е била професия и дава пример със своя кумир Кемал Ататюрк. Скоро бяха преброили, че е прочел 4000 книги, а той умира само на 57 години, твърде млад. Бил е военен, но влиза в политиката, за да направи най-големите реформи в Турция след разпада на Османската империя, припомня Онур. Според него всички държавници след Ататюрк обаче не надграждат постигнатото, а напротив. Лично аз не харесвам Ердоган, който иска да превърне страната от светска в религиозна, а в международно отношение и изолирана от другия свят. Само през последната година се позатоплиха отношенията с Русия и Иран, признава младият мъж. Политиката на турския президент той сравнява с тенджера с вряла вода, в която, ако пуснеш жабче, то бързо изскача от нея, но ако го сложиш в хладка вода и постепенно я загряваш, можеш лесно да го свариш. Така е и с хората вътре, за които той лека полека стопля „водата“ и никой не осъзнава колко ще заври, докато не стане късно, казва Онур Кода. На държавника Ердоган признава обаче големите магистрали, които той строи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи