ООН: "Ислямска държава" разполага с близо 30 хил. членове в Сирия и Ирак

Снимка: Архив

Нов доклад на ООН сочи, че "Ислямска държава" разполага с близо 30 000 членове в Сирия и Ирак, почти поравно разпределени в двете страни, а глобалната й мрежа представлява нарастваща заплаха, също като тази на "Ал Каида", съобщи Асошиейтед прес.

В изготвения от експерти доклад до Съвета за сигурност на ООН, разпространен вчера, се казва също, че вероятно в Сирия и Ирак ще оцелее една редуцирана "прикрита версия" на ядрото на "Ислямска държава", която има "значителен" брой свързани с нея поддръжници в Афганистан, Либия, Южна Азия и Западна Африка.

Според доклада глобалната мрежа на Ал Каида "продължава да показва издръжливост", като свързаните с нея групировки и съюзници са много по-силни от Ислямска държава, включително в Сомалия, Южна Азия и районът Сахел в Африка.

Макар че много бойци и командири от ИД са били убити в боевете, а много други бойци и поддръжници са напуснали района на конфликта, експертите казват, че голям брой все още се намират в Сирия и Ирак, като някои се бият, а "други се укриват сред подкрепящи ги общности и градски райони".

В доклада се отбелязва, че оценката за настоящия брой джихадисти в Ирак и Сирия е получена от правителства, които не са посочени поименно. Предполагаемият брой между 20 000 и 30 000 включва "значителен компонент от хиляди активни чуждестранни терористи", посочват експертите.

Потокът от чуждестранни бойци към ИД в Сирия и Ирак е спрял, но потокът в обратна посока, макар и по-бавен от очакваното, продължава да е сериозно предизвикателство, според доклада.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток