ООН и НАТО осъдиха нападението над посолството на Ирак в Кабул

Снимка: Архив

Нападението , което се случи посред жилищна зона на централен Кабул, продължи пет часа и беше осъществено от няколко въоръжени мъже, които убиха двама цивилни служители, работещи в посолството. Те раниха и полицай, преди да бъдат убити от служители на Афганистанските правоохранителни органи. Клонът на Ислямска държава за провинцията Хорасан пое отговорността“, се казва в съобщение на офиса на мисията на Обединените нации за подпомагане на Афганистан (УНАМА), предаде Tolo News.

“Това е поредно нападение, което се осъществява срещу международната общност, но този път жертви бяха обикновени афганистанци“, пише в съобщението.

„Това нападение показва пълното незачитане на човешкия живот, както и международното право, което защитава дипломатите“, заяви Тадамичи Йамамото, който е специален представител на Генералния секретар на ООН за Афганистан.

„Поздравявам Силите за сигурност на Афганистан за тяхната бърза и адекватна реакция, която спаси много животи“, добави той.

Същевременно по случая се изказа и Главния цивилен представител на НАТО за Афганистан, посланик Корнелиус Цимерман. Той осъди остро нападението и го нарече „покушение над принципите на международното право“.

„Остро осъждам нападението над посолството на Република Ирак в Кабул, днес. Нападенията над дипломати са покушение срещу принципите на международното право“, заяви посланик Цимерман в свое съобщение по случая.

„Ислямска държава още един път демонстрира пълното си незачитане на човешкия живот“, добавя той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия