ООН: Климатичните катастрофи са убили 300 000 души за 4 години

Промените в климата направиха през последните години смъртоносните жеги, урагани, суши и наводнения както по-чести, така и по-интензивни. Това се казва в нов доклад на ООН, представен по време на международната климатична среща на организацията в Маракеш, информира БГНЕС.

Над 50% от значителните природни явления за периода от 2011 до 2015 г. са показали белези на причиненото от хора глобално затопляне, посочват от Световната метеорологична асоциация (СМА). Последните пет години са най-горещите поредни регистрирани някога, като 2014 г. и 2015 г. са с най-високи температури.

Към това се прибавят и покачващите се нива на моретата и океаните, които увеличават пагубната мощ на бурите, които са допълнително заредени от по-топлия и по-влажен въздух, посочват още метеоролозите.

Промените в климата „увеличиха риска от екстремни явления като горещи вълни, суши, рекордни валежи и наводнения“, заяви в изявление генералният секретар на СМА Петери Таалас.

По данни на СМА само за периода 2011-2015 година близо 300 000 души са паднали жертва на предизвикани от климатичните изменения катастрофи. Едни от най-смъртоносните бедствия за периода са сушата в Източна Африка от 2010-2012 г., тайфунът Хаян във Филипините през 2013 г., и рекордните жеги в Индия и Пакистан през 2015 г.

Нарастващите темпове на глобалното затопляне са видими от 80-те години, но значително се ускориха с все по-голямото изпускане на парникови газове в атмосферата, което се дължи най-вече на изгарянето на въглища, петрол и природен газ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят