ООН: Северна Корея е спечелила 270 млн. долара от нелегален износ за 6 месеца

Според експерти от ООН за периода между март и август Северна Корея е изнесла нелегално стоки на сума от най-малко 270 млн. долара, предаде Интерфакс. Основният купувач на севернокорейски стоки е Китай. Сред страните вносители фигурират Индия, Малайзия и Шри Ланка.

По данни на експертите КНДР продава в чужбина въглища, желязо и други суровини. В момента се разследва забранена дейност на КНДР в Африка и в Сирия.

През август ООН прие решение да ожесточи санкциите срещу Северна Корея заради ракетните и ядрени изпитания, нарушаващи принципите на неразпространение на ядреното оръжие. Ембаргото ограничава търговия с оръжие, износа на стоки и финансови операции.

Вчера лидерът Ким Чен Ун е наредил да продължат научните разработки с цел нарастване на ядрения потенциал на републиката. На тържествен прием за учени, участвали в разработването на водородния заряд, чието изпитание беше на 3 септември, Ким Чен Ун е заявил: "Трябва да продължим да насърчаваме научното развитие, за да укрепим ядрения потенциал за възпиране, необходим за самозащита". Шестото ядрено изпитание е "голяма победа за корейския народ и доказателство, че КНДР е ядрена сила, притежаваща междуконтинентална балистична ракета с водороден заряд", казал той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия