ООН: Ситуацията в Сирия трябва да бъде отнесена до Международния наказателен съд

Ситуацията в Сирия трябва да бъде отнесена до Международния наказателен съд, смята Върховният комисар на ООН за човешките права Зеид Раад ал Хусейн. Той призова за спешни международни действия след седмица на насилие в Сирия, определена като една от най-кървавите в продължаващия вече седем години въоръжен конфликт в страната, предаде ДПА.

Изминалата седмица е един от най-кървавите периоди в продължаващия вече седем години въоръжен конфликт, каза Ал Хусейн.

Часове преди това изявление, израелски удари унищожиха 12 сирийски обекта в отговор на свален от сирийска ракета израелски изтребител. Преди това над Израел беше прихванат и свален ирански безпилотен самолет. Последваха две вълни на бомбардировки срещу военни цели в Сирия. Нетаняху заяви, че отговорност за съботните събития носи Иран. Техеран отхвърли обвиненията и заяви, че дори не разполага с дронове на сирийска територия.

Ливан протестира, че Израел е използвал въздушното му пространство за ударите в Сирия, а Москва призова всички страни в конфликта към сдържаност.

По данни на ООН за периода 4-9 февруари в Сирия са били убити 277 цивилни. От тях 230 са убити при въздушни нападения от правителствените сили и техните съюзници.

Ал Хусейн отбеляза, че службата му е получила доклади, които навеждат на мисълта, че токсични вещества може да са били изпуснати в резултат на въздушни удари на 4 февруари в жилищен район в град Саракеб в Идлиб.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток