ООН търси нов план за климата

Лидерите на страни с нови въглищни електроцентрали като Япония и Южна Корея също няма да вземат участие

Лидерите на страни с нови въглищни електроцентрали като Япония и Южна Корея също няма да вземат участие

Държавните и правителствените ръководители на над 60 държави членки на ООН се очаква да поемат нови ангажименти за борба с климатичните промени на срещата на високо равнище по въпросите на климата, която се откри днес в Ню Йорк в рамките на Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН), съобщи ДПА.

Пред участниците ще говорят германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, британският премиер Борис Джонсън, индийският премиер Нарендра Моди, китайският външен министър Ван И и други.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви в навечерието на събитието, че политиците и бизнес лидерите трябва да представят планове, а не да изнасят речи на събитието. Той ги призова да поемат ангажимент за отказване от изкопаемите горива и за мерки за забавяне на увеличаването на температурите в глобален мащаб. Екоактивистката Грета Турнберг ще вземе участие в дискусия с други млади активисти и с Гутериш. В списъка с ораторите се забелязва отсъствието на американския държавен глава Доналд Тръмп.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят