Опасен лов в есенните гори

Многото шума в гората силно ограничава видимостта и крие рискове ловец да простреля ловец.

38-годишен авджия бере душа в търновската болница, прострелян в корема от колега

Ако има пили хора с пушки, трябва на секундата да се отстраняват

Красивата късна есен е истински опасна за ловците и крие рискове ловец да простреля ловец. Многото шума в гората силно ограничава видимостта и стриктното спазване на инструкциите и правилата по време на ловен излет са задължителни. Рецептата за лов без инциденти е ред, дисциплина и правилна организация на излетите, припомнят авджии.

Нарушенията водят до инциденти, като този, когато служители на полицейското управление в Елена разследват. В сряда следобед при групов излет за диви прасета, в землището на с. Дрента по невнимание в областта на корема е бил прострелян 38-годишен ловец от балканското градче. Пострадалият е бил откаран във великотърновската болница, с опасност за живота. Ловецът, чието оръжие е възпроизвело изстрела е на 46 г. от Горна Оряховица. Оръжието е иззето. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 338, ал.3 от НК.

Инциденти по време на лов, стават всяка година и причините са комплексни, но винаги се коренят в подготовката и уменията на ловеца и състоянието на дружинката. Най-често нараняванията и смъртните случаи са следствие от нарушаване на правило №1 – стреля се по ясно видима цел. Може на позицията да има гъсти храсти, дървета с огромна листна маса, ловецът трябва да дръпне спусъка само, ако ясно вижда дивеча. Прибързаната стрелба, неконтролируемият адреналин и стръвта да си пръв, да събереш овациите на другите а, не рядко и да има повече месо, раждат злополуки и трагедии. Има и надценяване на възможностите, което съчетано с еуфорията по време на лов, е много опасно. Във всяка дружинка старите ловци трябва да придружават и обучават младите дори и по време на индивидуален лов. Защото боравенето с оръжие изисква опит и майсторство. Всеки с ловна пушка трябва знае, че дори сачми № 7, които са дребни, могат на 60-65 м. да попаднат в окото на човек и да го оставят без зрение. Огромен проблем е, че у нас с края на сезона през февруари пушките се прибират в калъфите и не се стреля до август.

А трябва през тези месеци да се уреждат състезания на стрелбища, да се поддържа стрелкова подготовка на ниво. “За алкохола като причина за инциденти при лов въобще не искам да споменавам – това категорично е забранено и, ако има пили хора с пушки, трябва на секундата да се отстраняват,” категоричен бе пред “Труд” Стоян Ангелов – експерт по лова в ловно-рибарско сдружение “Сокол” – Берковица, ловец с 35 годишен стаж.

За щастие, инцидентите с пострадали хора по време на лов са изключително малко, каза Веселин Георгиев, дългогодишен бивш организатор в ловно-рибарския съюз в района на Сливен. Според него, основното задължение на всеки ловец е стриктно да спазва правилата. “Иначе става опасно”, каза Георгиев. С ловна карабина, например, можело да бъдат прекършени четири дръвчета с дебелина на човешка ръка, твърди той.

Ред, дисциплина и правилна организация на ловните излети - това е рецептата за недопускане на фатални инциденти, обяснява специалистът по лова в ЛРД “Сокол”-Шумен Стоян Иванов. То обединява 832-ма авджии, които ловуват на територията на три горски стопанства и през последния сезон нямат нито един гаф, излетите им направо са скучни, казват от ръководството. Затова правят извода, че добре са си свършили работата по време на съвещанията с ръководителите на лова и ловците, докато са ги запознавали как да ловуват безаварийно. Едно от правилата, на които най-много се набляга, е масовото използване на свтлоотразителни шапки и жилетки. Лекциите по безопасност обаче, дават резлутат само, ако ловците са наистина съвестни и дисциплинарни. С хора, които не са работили с оръжие, не са запознати с пораженията, просто не трябва да се излиза на лов. А ръководителите на ловните излети трябва добре да преценяват кой да ловува и въобще дали да ловува.

Сега в България се ловуват:

- Благороден елен и елен-лопатар -- до 31 януари, а сърна - до 30 октомври, Подборният лов на дива свиня е целогодишен, а груповият лов на дива свиня - до втората неделя на месец януари. Муфлон - до 31 януари, зубър - до 31 декември, тибетски як до 30 октомври, алпийски козирог - до 31 декември, див заек - до 31 декември.

- От пернатите дива пуйка се ловува до последния ден на февруари, фазани и токачки до 31 януари, яребици и кеклици до 30 ноември, пъдпъдък и гургулица до 30 ноември и гривяк до втората неделя на февруари.

- От 1 октомври до 31 януари се ловуват голяма белочела гъска, диви патици, полудива патица, зеленоглава патица, лятно и зимно бърне, фиш, лопатарка, черна качулата потапница, шилоопашата патица и черна лиска. Горски бекас и обикновена бекасина –до последния ден на февруари.

- Хищниците вълк, чакал, лисица, енотовидно куче, бялка и черен пор, както и скорец, сврака, сива врана, посевна врана и чавка се ловуват целогодишно.

- На различните видове дивеч се ловува с гладкоцевно или нарезно оръжие според големината на дивеча и притежаваните разрешителни от ловеца. При групов лов на дива свиня с гладкоцевни пушки е забранено използването на сачми, а само на куршуми тип „бренеке”.

Доц. Христо Михайлов, ръководител катедра „Ловно стопанство” в Лесотехническия университет:

Министър Порожанов постоянно отменя свои собствени заповеди

02-10Понятието ветеринарен лекар до такава степен е ерозирало, че означава унищожаване

Държавата в лицето на държавната агенция по безопасност на храните прави грешни ходове, които създават нездрава среда и всява недоверие в институциите. В резултат на неадекватните действия на ръководството на агенция създава обставовка, в която българският гражданин, животновъдът, не вярва на ветеринарният лекар. Когато ветеринарният лекар някога почукаше на вратата на него се гледаше с доверие – той лекуваше, той създаваше превенция и сигурност. Днес понятието ветеринарен лекар до такава степен е ерозирало в очите на българина, че всяка негова поява означава унищожаване, избиване...

Само от лятото на тази година до преди няколко дни са издадени десетки разпоредби, заповеди, административни актове, всеки един предпоследен. Министър Порожанов постоянно отменяше свои собствени заповеди. Още през лятото откриха груповия лов на дива свиня, после го отмениха, създадоха зони за лов около Дунав за 1 октомври, после отмениха тези зони, определrnd регламент и режим за огранизиране на набиране на проби за изследвания, и със заповед от 17 октомври създадоха нова организация на събирането и изпращането на събираните проби. Затова ловците предпочитат да скрият улова, да разделят месото и да си пият виното. Така се създава реална опасност от вкарване на вируса на африканската чума по свинете в домашни условия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България