Опасни скали дебнат коли и пешеходци по пътя към университета в Търново

Пътят към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ става все по-опасен. За това алармираха студенти, кото всекидневно се движат по трасето.

Участъкът от жп гарата към Ректората на учебното заведение е рисково. Настилката е нагъната, а стотиците кръпки през годините създават неудобство на водачите.

"Разбитата пътна настилка е най-малкият проблем на трасето. Опасно срутище е надвиснало над всички преминаващи коли и пешеходци. От доста години падат скали, а предпазните мрежи са накъсани. Огромните късове могат да се стоварят всеки момент върху някой автомобил. Наскоро парче скала падна от Царевец, а скалният венец на Света гора е подобен. Сериозно е състоянието и на пътния банкет, който на практика липсва. На места е огъната и предпазната мантинела. Има и липсващи капаци на шахти, които са дълбоки 2 метра", гневят се възмутени търновци.

Пътят до ВТУ е осеян с кръпки и накъсани съоръжения. Това са длъжни да търпят преподаватели, студенти, граждани, но и гости на Велико Търново. Първият извънстоличен  университет често посреща международни делегации, които „онемяват“ от разбитата инфраструктура. Делегатите от световните конференции и симпозиуми във ВТУ недоумяват как е възможно пътят до един от най-реномираните университети в България да се намира в подобно състояние.

Още през 2012г. Общинският съвет във Велико Търново отхвърли предложението на настоящия депутат Милен Михов за асфалтиране на пътя. Мотивите на тогавашния общински съветник, който по онова време беше и помощник-ректор, бяха свързани с факта, че предстои честване на 50-години от основаването на университета и всички чуждестранни гости трябва да минат по разбития път. Пет години по-късно трасето отново е забравено. Извършват се само текущи ремонти, а обяснението е, че няма средства за цялостна рехабилитация.

До ВТУ има още два пътя. Тяхното състояние обаче също е плачевно. Единият вариант е през така наречената турска махала. Там настилката не е в по-добро състояние. Другата опция за шофьорите е да се включат от отбивката през главния път София- Варна. Там обаче също ги очаква лунен пейзаж. В същото време и трите отсечки са доста натоварени. Минават автобуси и много коли, по пътя постоянно вървят студенти и преподаватели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България