Опасно свлачище се раздвижи край Лом

Земните маси между ломските села Орсоя и Сливата са се раздвижили, появили са се пукнатини, има и нагъвания на пътя за Видин край река Дунав, съобщиха от общинската управа в Лом.

 

Свлачище Орсоя Лом

Местната администрация е подала сигнал за свлачищните процеси в МРРБ, Агенция „Пътна инфраструктура” и Областната управа в Монтана и настоява районът да бъде огледан от експерти.

Свлачището между Орсоя и Сливата действа от десетилетия, опасно е и е нанесло вече огромни щети, напомнят местни жители. През 1980 г. земните маси под Орсоя са отвориха и за няколко часа погълнаха почти половината село. С помощта на армията тогава хората бяха евакуирани от домовете си и не бяха дадени жертви, но много къщи, улици и обществени сгради бяха сринати.

 

Свлачище Орсоя Лом

След бедствието държавата обезщети останалите без имоти хора и закри село Орсоя, но част от жителите му, предимно възрастни, останаха в напуканите си къщи. Днес в селото живеят около 40 души. Новото активиране на свлачището е било забелязано преди дни от кмета на близкото село Сливата Димитър Иванов, който веднага информирал общината в Лом.

село Орсоя опасно свлачище край Лом

Според специалисти има видими напуквания по короната на свлачището и отместване на пътя Лом - Видин, но пряка опасност за хората няма. Общинарите обаче смятат, че е необходима спешна оценка на геофизици. В област Монтана са регистрирани 50 свлачища, а 36 от тях са в община Лом.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България