ОПЕК е намалила производството си на петрол заради спада на иранския добив

ОПЕК, петрол

Организацията на държавите износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници са намалили производството си на петрол през август, заради спада на иранския добив в следствие на американските санкции върху Техеран, заявиха делегати, малко преди планираните преговори на страните-членки на организацията в Алжир.

Източник запознат с дискусиите е заявил пред Reuters, че ОПЕК и нейните съюзници, водени от Русия, обмислят възможността за увеличаване на добива на суров петрол с още 500 000 барела на ден, тъй като санкциите на САЩ върху третия по-големина производител на петрол в организацията, Иран, пречат на износа на Техеран.

„Ако увеличение на добива бъде предложено, ще има много пазарни контра-аргументи, че това ограничава допълнително свободния капацитет“, заяви Оливие Якоб от консултантската компания „Petromatrix“.

„Саудитска Арабия направи грешката да се опита да компенсира загубите от иранския добив с мерки в последния момент. Но петролният пазар търси повече сигурност при доставките“, добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика