Операта "Кармен" оживява на Царевец

Най-популярната опера за всички времена „Кармен” от Жорж Бизе ще оживее на хълма „Царевец“  във Велико Търново на 27 август, събота, от 21.00 часа.  Двата оперни театъра – Старозагорската и Бургаската опери, ще представят разтърсващата  оперна  драма в рамките на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“, който се организира от Община Велико Търново със съдействието на Общинска агенция по туризъм „Царевград-Търнов“.

Супер продукцията на операта „Кармен“ ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера  Ивайло Кринчев, сценичната адаптация за откритата сцена на историческата  крепост  Царевец е на режисьора  Огнян Драганов и художника на Старозагорската опера Тодор Демеров. Атрактивните балетни платна с участието на двете балетни трупи са дело на примабалерината и хореограф Силвия Томова.

Даниела Дякова за първи път пее на хълма „Царевец“. Талантливата певица ще се представи в своята коронна роля на циганката Кармен. В ролята на Дон Хозе ще ѝ партнира звездата на Софийската опера – тенорът Костадин Андреев. Веселина Василева гостува в ролята на Микаела. Валери Турманов ще изпълни ролята на тореадора Ескамилио, В останалите роли участват: басът Делян Славов като Цунига, Денис Иванов /Моралес/, Яница Нешева /Фраскита/, Лина Пеева /Мерцедес/, Ивайло  Йовчев /Рамендадо/, Теодор Петков /Данкайро/ и др. Участват още Детски хор „Маргаритки” с диригент Зорница Желязкова, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора и Държавна опера-Бургас.

Да бъдеш Кармен е мечта за всяка певица – мецосопрано. Така е и за Даниела Дякова – певица с красив кадифен тембър и ярка артистична индивидуалност. Своя дебют в тази роля Даниела Дякова прави през 2007 година в Русе под диригентството на Найден Тодоров и Кармен неусетно се превръща в нейна знакова роля. Даниела Дякова пресъздава образа на своята обаятелна героиня с изключително вокално майсторство и магнетично артистично присъствие. Всеки път добавя към образа на своята любима роля нещо ново и различно. Нейната Кармен възторгва, вдъхновява, покорява.

През последните години Даниела Дякова се наложи като една от най-предпочитаните изпълнителки-мецосопрани във всички български оперни театри и редица европейски оперни сцени. Преди броени дни певицата бе великолепна Адалджиза в премиерния спектакъл на Варненската опера на операта „Норма“ на сцената на Летния театър в черноморската столица. Ангажиментите ѝ не спират през целия летен сезон на Бургаската опера, където е водеща солистка. Трайно успява да привлече вниманието на легендарния художник и режисьор Уго де Ана и е фаворитка в неговите спектакли на оперите „Аида“,  „Норма“ и  „Самсон и Далила“ на сцената на Софийската опера. Блестящото мецосопрано е чест гост на първия ни оперен театър и в ролята на Принцеса Еболи от операта „Дон Карлос“ от Верди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура