Операта „Мария Десислава“ - единственото българско заглавие на „Сцена на вековете“ събра хиляди зрители

За пръв път зрителите на „Сцена на вековете“ на Царевец имаха възможността да видят един по-модерен прочит на емблематичното произведение на българското оперно творчество „Мария Десислава“.

В годината, в която отбелязваме 820 години от възкачването на престола и 810 години от кончината на един от най-бележитите ни владетели – цар Калоян, Държавна опера – Русе представи операта „Мария Десислава“ от Парашкев Хаджиев. Това е единственото българско заглавие на тазгодишната „Сцена на вековете“.

На историческата крепост Царевец заглавие от български автор бе изпълнено на български език и е тематично свързано с духа на това славно и свято за българите място. Премиерата на спектакъла е била на 2 август в Русе. За постановката в рамките на „Сцена на вековете“ на Царевец снощи ценители на висококачествените оперни спектакли от чужбина и цялата страна бяха дошли за да се насладят на драматичната съвременна постановка.

Драмата покрай падането на България под турско робство, трагичната съдба на последния български цар Иван Шишман и неговата сестра Мария-Десислава, тежките и съдбовни събития, в които присъстват и патриарх Евтимий, и владетелят на видинското царство Иван Страцимир, са повод Парашкев Хаджиев да напише едно от най-вълнуващите си произведения по чудесното либрето на Камен Зидаров.

Постановката на Държавна опера – Русе обаче не акцентира върху историческите факти и подробности – не само като събития, но и като декор и костюми. Идеята на постановъчния екип бе да се задълбае в чувствата, които са вълнували реални исторически личности, да се покаже драматизма на историческия момент и тежките решения, до които са принудени да стигнат главните герои.

За пръв път на публиката се предложи един по-модерен прочит на това произведение. Не само като костюми и сценография, но и като обща визия за спектакъл. Използвани бяха доста видеоефекти, кино-фрагменти, мултимедийните прожекции продължават буквално през целия спектакъл, а цялата стилистика е изчистена и поднесена по един нов начин.

В главната роля влезе Мария Цветкова, която е и солист на Държавна опера – Русе. Партнира и тенорът на Русенската опера Петър Костов в ролята на Мирослав, а в ролята на нейния брат Иван Шишман влезе баритонът Александър Крунев, а диригентът Владимир Бошнаков дирижира хор и оркестър на Държавна опера – Русе. Като комплимент към публиката от операта, един стол предварително беше маркиран с 3 червени ленти на гърба. В антракта режисьорът обяви, че човекът, който седи на този стол, ще получи като подарък големия нагръден кръст, който носи Иван Шишман. Оказа се, че това е г-жа Мариета Тодорова от Сливен, дошла със семейството си (мъж, сестра и две деца) специално за представлението. Г-жа Стоянова е почитател на "Сцена на вековете" от предни години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони