Операция "Дупка" за 40 милиона в София

За първи път в столицата се набляга на малките улички

Със затоплянето на времето започна и запълването на дупки по пътищата в София и страната. Общо 311 милиона лева от националния бюджет са отделени за ремонт на шосетата у нас през тази година. Столичната община е предвидила около 39 млн. лв., като за първи път се отделя значителна сума за реконструкции на вътрешноквартални улици. За ремонта им са предвидени толкова пари, колкото и за големите булеварди.

През почивните дни общината ще продължи с отстраняването на пораженията по улиците на София след зимния сезон. До момента дъждовното време възпрепятстваше ремонтите. До Великден ще се действа предимно по булевардите и пътните участъци с най-голям трафик, а след това – по малките улички. Това обясни столичният зам.-кмет Евгени Крусев при проверка а ремонта на бул. "Цветан Лазаров“ в участъка от ул. "Димитър Пешев" до бул. "Христофор Колумб". Днес се запълваха дупки и на ул. "Цар Асенов път", ул. "Нишава", ул. "406", ул. "Славянска", ул. "Шарл Шампо", ул. "Поп Евстати Витошки", бул. "Симеоновско шосе" и др. 30 екипа ремонтираха във всички 24 района на София. "Работи се по класическа технология с топъл асфалт. Дупката се изрязва, обработва се и след това се асфалтира с помощта на асфалтополагач", каза Крусев.

Преди седмици премиерът Бойко Борисов заяви, че ако трябва полицай и чиновник ще стои до всяка дупка, но неравностите по пътищата трябва да бъдат запълнени. Агенция „Пътна инфраструктура“ усилено кърпи участъците. От там обясниха, че по обновяването на 570 км пътища у нас се работи ежедневно. Утре стартира ремонта на 9 км от пътя между Стара Загора и Раднево. Утре започва и рехабилитацията на 30-километровият участък между Дъбова Махала и Монтана и на 9,5 км от пътя Червен бряг - Чомаковци. По тези участъци ще се направи цялостен ремонт. 311 млн. лв. с ДДС от националния бюджет са предвидени за ремонт на шосетата у нас през тази година. Приоритетно се обновяват магистралите и най-натоварените участъци от пътища I-ви и II-ри клас. Ремонтът на 440 км от предвидените започна през миналата година, а подобряването на условията за шофьорите по останалите 130 км стартира през тази. Целта е основните ремонтни да приключат преди началото на активния летен сезон.

 

Обновяват 215 км.

Европари за реконструкции в Северна България

02-1-1Със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ тази година ще завърши и ремонтът на ключови пътни артерии в Североизточна и Северозападна България. С пари от ЕС се обновяват 215 км второкласни и третокласни пътища. Сред тях са 30 км, включващи участъците между Търговище и Разград, както и Кубрат-Тутракан. Ремонтират се 30 км от пътя Варна-Добрич-Кардам и 29 км между Старо Оряхово и Провадия. Обновяват се 42 км от прохода „Петрохан“, 30 км от отсечката Стара Загора - Раднево, 12 км между Плевен и Ловеч. Ремонтират се пътищата Драгановци -Габрово, Враца - пещера Леденика и трасе между Пловдив и Асеновград.

 

В Бургас големите булеварди вече са обновени

Запълват 25 000 кв.м неравности във Варна

3-2

Пълнят общо 25 000 кв.м дупки във Варна тази пролет - по 5000 кв. м. в петте района в града. В район "Приморски" са планирани ремонти на над 30 пътни отсечки, в "Одесос" тече реконструкция на ул."Дрин", ул."Парижка комуна", по централния булевард "Вл.Варненчик", и др. Във "Владиславово" са предвидени ремонти на бул."Цар Освободител" и в Западна промишлена зона.

Строителните дейности по бул.„Приморски“ , както и на булевардите „Първи май“ и „Мара Тасева“ в кв. „Аспарухово“, ще приключат през април. Активно се работи и по улиците в „Аспарухово“. Заради затруднения трафик, планираният за април ремонт на Аспаруховия мост се отложи наесен.

В Бургас от няколко месеца кърпят дупки. Големите булеварди вече са готови. Ще бъдат ремонтирани и малки улици. В момента се работи по пътя към кв. "Лозово". Готови са бул. "Булаир", ул. "Републиканска", бул. "Демокрация" и булевардът покрай морската градина.

Работи се по бул."Захари Стоянов" и пътят към кв. "Горно Езерово". Утре започва ремонт на ул. "Въстаническа".

Важен участък от 9 км между старозагорското градче Раднево и новозагорското с. Новоселец ще бъде основно ремонтиран с 6 млн. лв. по европроект. Ремонтът започна на 3 април и ще приключи за 10 месеца.

Утре започва реконструкцията на част от пътя Монтана – Видин към Дунав мост 2. С 13,1 млн. лв. по ОП „Региони в растеж” и 2,3 млн. лв. националния бюджет ще бъде рехабилитирана отсечката между Монтана и село Дъбова махала. Срокът за ремонта е 15 месеца. Ще бъдат обновени и части от пътя Монтана – Лом.

Стартира кърпенето на дупки и във Велико Търново. Вече са възстановени нарушения по пътните платна на улиците „Толедо“ и „Проф. Асен Златаров“. Обновена е изронена настилка и в кв. „Зона В“. Запълнени са големи дупки по трасето в Западната промишлена зона в старата столица. Предстоят частични ремонти на улиците в целия град.

 

С несъобразената скорост

КАТ прикрива стопаните на пътя

КАТ умишлено прикрива стопаните на пътя – държавни или общински чиновници, които допускат да зеят дупки и кратери. Първо това става по чл. 20, ал. 2 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП), където се вменява на водача да кара със скорост, съобразена със състоянието на пътя. Тоест – ако автомобилът падне в яма, шофьорът е карал с несъобразена скорост и той си е виновен.

В закона има и друга разпоредба (чл. 177, ал.1 т.10), според която се глобява от 100 до 300 лв. длъжностно лице, което не предприеме незабавни мерки за отстраняване и обезопасяване на препятствие на пътя. Само дето това длъжностно лице трябва първо да е предупредено. За да си нямат проблеми, ченгетата от КАТ или изобщо не съставят предупредителни протоколи на чиновниците, или изобщо не ги глобяват.

Предстои обсъждането на проекта за нов ЗДвП. От него задължително трябва да бъде изчистено завинаги понятието несъобразена скорост. А глобите за стопаните на пътя да станат така солени, че като види дупка някое длъжностно лице, да стои до нея вместо предупредителен знак, докато тя не бъде запълнена.

 

Според КАТ през 2017 г.

Само двама загинали заради пътните условия

Само две са жертвите и 40 ранените на катастрофи заради пътните условия според статистиката на КАТ. Това пише в доклад на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата. Според документа, изготвен на базата на бюлетин от Автоматизираната информационна система „Пътна полиция“, са регистрирани само 33 ПТП по такава причина.

Данните обаче показват още, че на участъци в ремонт има 10 катастрофи с един загинал и 9 ранени в населени места и 14 катастрофи с трима загинали и 17 ранени извън населени места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България