Оперетен театър представя на Царевец в Търново „Цигански барон“ на Щраус

Красива приказка за любовта и за търсенето на едно изгубено съкровище ще разкаже сред естествения декор на крепостта Царевец Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Професионалният оперетен театър ще участва за първи път във фестивала „Сцена на вековете“. Трупата ще представи едно от своите най-обичани заглавия – оперетата „Цигански барон“ на Йохан Щраус. Спектакълът е на 28 юли от 21 часа.

„С участието си във Втория сезон на българските оперни театри на Царевец търновският храм на Мелпомена иска да заяви своята водеща позиция на оперетната сцена в България. Това място е завоювано с усилията на десетки български творци, които са били в екипа на МДТ през неговата 45-годишна история“, обясни директорът на търновския театър Васил Вълчев.

Той посочи, че оперетета „Цигански барон“ присъства в репертоара на театъра от създаването му досега и едно от най-играните заглавия. „Избрахме да се представим с този спектакъл, защото архитектурната среда да откритата сцена на Царевец е в пълна симбиоза със сценографията. Действието в оперетата също се развива в разрушен замък“, каза театралният шеф.

Сред руините на царския дровец на търновската крепост публиката ще види противопоставянето на два свята – на властта в лицето на граф Хомонай и на граф Карнеро и този на веселите цигани. На този фон се развива и вълнуващата любовна история на Сафи и Шандор Баринкай. Популярното заглавие на великотърновския театър е дело на гост-режисьора Юлия Маринова. Диригентската палка е поверена на Игор Богданов. Хореографията е на Катя Богданова, а художник е Лидия Къркеланова. В спектакъла участват солистите, хорът, оркестърът и балетът на МДТ, както и танцьорите от ансамбъл „Искра” при читалище „Искра” във Велико Търново.

Творчески екип

Юлия Маринова е щатен солист в Държавния музикален и балетен център – София. Тя завършва оперно пеене в НМА „Панчо Владигеров“ през 1983 г. и музикално сценична режисура през 2006 г. Като режисьор от 2008 г. насам създава 15 концерт-спектакли, 3 детски пиеси и оперетата „Цигански барон“. Като солист има над 50 роли в оперети и мюзикъли, сред които са Арсена от „Цигански барон“, Лиза от „Графиня Марица“, Орест от „Хубавата Елена“, Ми от „Страната на усмивките“, Пилар от „Андалусия“, Доли от „Фраскита“, Мини Фей от „Хелоу Доли“, Гъмби от „Котки“, Янка от „Българи от старо време“, „Лелята на Чарли“, „Мамзел Нитуш“, „Последен валс“, „Царицата на чардаша“, „Една нощ във Венеция“, „Виенска кръв“, „Баядерка“, „Службогонци“ и др. Участва в самостоятелни гастроли в Украйна, Кипър и Германия, както и в турнета с театъра в Европа и Япония.

Игор Богданов е роден в Москва, там завършва музикалното училище и след това – хорово дирижиране в Московската консерватория в класа на Владимир Минин и Бондар. След това е приет в Консерваторията в Санкт Петербург, където учи оперно-симфонично дирижиране при Фьодоров и Мусин. Пет години е диригент в Академичния музикален театър в Самара. През 1988 г. се завръща в Санкт Петербург, за да преподава в консерваторията, а от 1990-а е диригент в музикалния театър „Лазеркале“. След това се оказва в България и от 1994-та е диригент-постановчик в Музикалния театър „Стефан Македонски“ в София. Гастролирал е със състава на този театър в Япония, Германия, Швейцария, Холандия, Белгия и Люксембург. Сред заглавията, които е дирижирал у нас, са мюзикълите „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“, „Исус Христос Суперзвезда“, „Мис Сайгон“ и „Котките“, както и повечето познати и обичани заглавия от оперетния репертоар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура