Описват съкровищата на Васил Божков (обзор)

Спецпрокурорът Ангел Кънев пристигна в централата Нове холдинг, за да наблюдаване описването на антиките. Снимка: БНТ

Прокурори и експерти отново в сградата на Нове холдинг

Фондация “Тракия”: След изнасянето, да осигурят застраховка на всеки предмет

Картините са в НХГ

Спецпрокурори, следователи и експерти от Министерството на културата и Националния исторически музей (НИМ) влязоха сутринта в офиса на Нове холдинг, за да описват съкровищата на Васил Божков.

Огледите стават в присъствието на екип от служители от фондация “Тракия”, сред които е и професор. д-р Веселина Инкова, специалист по консервация и реставрация, отговарял с години за състоянието на колекция.

Васил Божков, трима от бизнес съдружниците му, бившият и настоящият шеф на Държавната комисия по хазарта са обвинени за участие в престъпна група, извършвала изнудване, данъчни престъпления, опити за подкупи на длъжностни лица.

Колекцията на Божков е от близо 3000 предмета, 2700 от които са в процес на регистрация от 2010 г. насам. Всеки един трябва да бъде сниман и описан с протокол, преди изнасянето му от сградата на Нове холдинг и постъпването му в хранилището на НИМ. Процесът ще отнеме дни, седмици и дори месеци, твърдят учените. Днес от фондация “Тракия” заявиха, че само за подготовката на 62 предмета и изнасянето от колекцията през 2018 г. е била нужна половин година. За всеки предмет се изработва специална кутия. Освен това, след излизането на антиката от сградата, престава да важи застраховката й, така че изземващите трябва да се погрижат за този въпрос..

Подобна процедурата се спазва и с картините, иззети от дома на Божков и резиденцията в парк “Витоша” и 20 картини вече са прибрани в хранилищата, стана ясно от думите на Ярослава Бубнова, шеф на Националната художествена галерия (НХГ).

Днес в офиса на Нове холдинг пристигна и спецпрокурорът Ангел Кънев, за да наблюдава процеса. Той обаче отказа коментар. По-късно от подземния гараж на дружеството с полицейски ескорт бяха изкарани луксозни автомобили на фирмата, които заминаха в неизвестна посока.

 

От Национална лотария обявиха:

Спечелилите от билети и игри са реални лица

Платени били всички държавни такси

“Всички спечелили от билетите и игрите са напълно реални лица. Това е най-проверяваната тема през годините и при проверките не са констатирани никакви нередности.” Това се казва в официална позиция на “Ню Геймс” АД по повод твърденията, че част от спечелилите от Национална лотария лица не съществуват.

От фирмата са готови отново да предоставят необходимите документи на компетентните органи, за да извършат проверка и да установят самоличността на участниците и получените от тях печалби. “Ню геймс” припомниха, че на интернет сайта им има информация за печелившите участници, размера на печалбите им и игрите, от които са ги спечелили. Билетите се печатили в една от най-големите печатници в света - на американската компания “Scientific Games International”.

“Именно печатниците отговарят за разпределението на печалбите, описани на гърба на билетите. Ние не разполагаме с информация каква сума има в съответния билет при пристигането му в България и дали е печеливш или не”, казаха от “Ню геймс”. И отново заявиха, че компанията е изплатила всички държавни такси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право