Оплаквайте се и давайте воля на емоциите си

Паническото разстройство е болест на силните характери

Живеем в мрънкащ свят, но това помага на много хора

Паническите атаки засягат повече жените, отколкото мъжете

 

- Г-жо Трифонова, много популярни лица, сред които фолк певицата Емилия и плеймейтката Моника Валериева, признаха, че са получавали панически атаки. Често ли се срещате в практиката си с хора с подобни оплаквания?

- Да, все по-често. Това е вид тревожно разстройство, което обикновено засяга от 1,5 до 3% от населението, като от него страдат много повече жените, отколкото мъжете. Преди беше известно като страхова невроза, а самите пристъпи - нервна криза.

- Как могат да бъдат разпознати симптомите?

- Най-леката му форма протича с виене на свят, изпотяване, прималяване, а най-тежката - с учестено сърцебиене и болки в гръдния кош. Възможно е дори да се стигне до загуба на съзнание, а пулсът да надхвърли 200 удара в минута и крайниците да изтръпнат.

- Възможно ли е някои хора да имат паническо разстройство, без да подозират, и от какво се получава този психичен феномен?

- Да. Например хора, които припадат при вземане на кръв, дори не подозират, че имат паническо разстройство. Когато човек получи паническа атака, се страхува от три неща. Най-често от това, че ще умре - ще получи инфаркт, особено когато пулсът е над 200 удара. Много често такива хора викат „Бърза помощ“, а на лекарите им е писнало от такива сигнали, защото паническата атака не е животозастрашаваща. Вторият голям страх, заради който хората получават паническа атака, е да не се изложат пред другите и нерядко те припадат в такъв момент. Третият страх е по-рядко срещан - от полудяване. Всички тези симптоми могат да доведат до дългогодишно издирване на някакво мистериозно заболяване при всякакви лекари и специалисти. Много често при хора, получавали дълго време панически атаки, на ехография се вижда пролапс на сърдечната клапа, а той се получава в 30-50% точно като следствие от тях.

- Разкажете за някой конкретен случай от вашата практика?

- Имах клиент на 40 години, който 6 години беше обикалял по различни медицински кабинети, докато накрая някой лекар се беше сетил, че има паническо разстройство, и му препоръчал да отиде на психолог. Преди това при такива атаки се е обаждал на „Бърза помощ“, че е получил инфаркт. Той е типичен човек със силен характер, който сдържа емоциите си и е преживял доста тежки неща в живота си и колкото повече се старае да бъде здрав и силен, толкова повече получава такива атаки. При посещенията си при мен се научи да изразява емоциите си - да показва кога се чувства щастлив, кога тъжен, кога развълнуван и кога уплашен.

- Може ли тези панически атаки да се стопират само с медикаменти?

- Добре е човек, който има такива симптоми, да отиде при психиатър, който да постави диагноза и да му изпише подходящо лекарство, което да намали тревожността. Трябва обаче да го насочи и към психолог, защото без такава помощ лекарството ще има временен ефект. Когато при мен дойде клиент с паническо разстройство, първо установявам поради каква причина се активира, като може да се приложи и хипноза, но в този специален вид, в който я правя аз.

- Какъв точно е вашият метод ?

- Разработила съм плавен метод въз основа на програмата за мускулна релаксация на Якобсон, която е силно ефективна при панически атаки. Този метод представлява пълно отпускане на всички мускулни групи, като започваме от пръстите на краката и стигаме чак до върха на главата, и трае 20-25 минути. След посещенията си при мен хората се научават да го правят и сами вкъщи, защото методът е полезен не само при паническо разстройство, но и при безсъние, хроничен гняв, синдром на раздразнените черва, сомнамбулизъм, както и в периоди на тежки мисли. Научих една моя пациентка с такива атаки на програмата за мускулен релакс и тя я приложи и докато чакаше да оперират детето й, като благодарение на това издържа и не направи атака.

- При какви други случаи помагат вашите методи?

- При хора, които имат страх от возене в асансьор, летене със самолет, от някаква социална изява, като говорене на сцена например. Ходенето на нежелано работно място също може да предизвика паническа атака и в 3 ч през нощта да се събудиш изпотен, със стомашни болки, знаейки, че не ти се ходи на дадена работа, която е свързана с много стрес. Така се получава след силен житейски стрес, в резултат на трагични събития.

- По какви стъпки работите?

- Първата стъпка е да обучим хората как да се справят със самата паническа атака, която продължава около 15-30 минути. В началото им обяснявам  механизма на протичане на атаката. След това заедно овладяваме три техники на дишане. Първата е в хартиена кесия. При паник атака мозъкът дава команда „нападай или бягай“ и всички мускули се активират на максимум. В дадения момент тази енергия няма къде да се изразходва и това предизвиква учестено дишане. За да забавим цялата тази мускулна дейност, ние намаляваме притока на кислород, като издишване в кесия, чрез което се забавя и сърдечният ритъм до нормален. Другият начин е с потапяне или наплискване на лицето с леденостудена вода, което задейства рефлекса на задържане на дишането.

- Има ли хора, които са предразположени към панически атаки?

- Ако родителят има паническо разстройство, и неговите деца има 10 пъти по-голяма вероятност да получат такива атаки. Също така са по-често срещани при хора с травматично детство, които са се научили да контролират нещата прекалено много - т.нар. силни характери.

- Какъв съвет бихте дали, за да не се стига до такива атаки?

- Бих казала - оплаквайте се, страдайте, радвайте се, давайте воля на емоциите си дори там, където ви се струва недопустимо. Освен това е хубаво човек да се наспива и да си почива добре.

- Тоест ще се окаже, че и мрънкането е полезно...

- Така е. Ние живеем в мрънкащ свят и това донякъде помага на много хора да се разтоварват и да не получават панически атаки. Когато се оплакват пред приятелите си, не им се налага да го правят пред специалисти и не търсят толкова често специализирана помощ, както е в Щатите например, където всеки втори ходи на психолог.

 

Нашият гост

Бойка Трифонова е психолог, психотерапевт, хипнотерапевт и филолог. Тя е известна с работата си с пациенти с наднормено тегло, които чрез хипноза успяват за един месец да свалят 10% от теглото си, а за три -оптималните 20%. Успешна е работата й с хипноза и за преодоляване на депресии при загуба на близки. В момента тя се занимава с наболелия напоследък проблем с паническите атаки, за справянето с които е разработила своя програма. От страницата й - www.boykatrifonova.com, научаваме за провежданите от нея тренинги за раждане с хипноза и групи за развитие на качества и умения при общуване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл