Опожарена е историческата кула “Гьоте” във Франкфурт

БЕРЛИН. ОТ КОРЕСПОНДЕНТА НА "ТРУД"

Кулата “Гьоте”, един от символите на Франкфурт на Майн и туристическа атракция, изгоря в нощта срещу четвъртък.

43-метровата дървена кула просъщесвува близо 86 години. Тя е е открита през 1931 г. Година по-късно предстоят честванията по повод 100 години от смъртта великия писател Йохан Волфганг фон Гьоте, роден на 28 август 1949 г. във Франкфурт на Майн.

“Кулата рухна, положението беше неспасяемо”, оповести днес говорител на пожарната в града.

Огнеборците не са започнали веднага с гасенето на пожара, защото е трябвало първо да обезопасят района. “Пожарникарите искаха да започнат с гасенето на пламъците след предотвратяване опасността от рухването на кулата. Пожарната бе решена и да вземе мерки пламъците да не се разпространят в околността, която е

гориста. Огнеборците охлаждаха мястото около кулата. Съседни постройки, сред които заведения и кафенета, не бяха засегнати”, заяви полицейски говорител във Франкфурт.

Все още не е известна причината за пожара, но според силите на реда най-вероятно става дума за умишлен палеж. В кулата няма вградена електроника, през нощта не е имало буря.

Когато е получен сигнал на спешния телефон, 60 огнеборци са пристигнали в 3,20 ч тази нощ, но кулата вече е горяла като факел. “Засега не можем да кажем какви са материалните щети, но идеалните са

огромни”, заяви говорител на пожарната.

По данни на градската управа на Франкфурт кулата “Гьоте” е една от най-високите наблюдателници в Германия. Туристическата атракция е била напълно санирана през 2014 г.

https://twitter.com/twitter/statuses/918304171123765249

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа