„Опознай културното наследство на България“

Tретата национална конференция по културен и религиозен туризъм “Опознай културното наследство на България” ще се проведе от 25 до 27 май в Елена. Тридневният форум се организира от програмата “България ви очаква” с директор Весела Цолова, списание “Еврорегион”, платформата www.welcometobulagria.biz, информационния сайт www.presa.bg, съвместно с официалния домакин община Елена и кмета инж. Дилян Млъзев. Събитието се провежда със съдействието на Министерството на културата, Комисията за защита на потребителите, Агенцията по заетостта към Министерството на труда и социалната политика, Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, Музея на Възраждането “Иларион Макариополски” в Елена и “Хебросбус” ООД.

В конференцията ще участват експерти на ресорните министерства, от които зависи развитието на този специфичен туристически продукт - Министерството на културата, Министерството на туризма, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на образованието и науката, общини, ТИЦ-ове, музеи, представители на туристическия бизнес и туроператори, водещи висши учебни заведения, екскурзоводи, журналисти и други.

Основните теми на конференцията са културно-историческият туризъм - фактор за развитието на целогодишен туризъм, качеството на предлагането на туристически услуги, учебни програми и образование, религиозният туризъм с неподозиран потенциал за развитие.

Ще се представи информация и ще се проведат дискусии относно програмите за културното и религиозното наследство в България, програмния период 2014-2020 г. и използване ресурса на европейското финансиране. Ще бъдат обсъдени политиките за развитието на културния и религиозен туризъм, както и новите възможности за развитието му в градовете. Ще бъдат набелязани мерки за опазване на културно-историческото наследство и подкрепата на местната власт за интегрирано и устойчиво развитие на туризма.

Наследството на регионите пък ще е другият поглед за подобряване на туристическия бизнес. Политиките за обучение и заетост, насочени към туристическия бранш, ще са също обект на дебати, информираха от кметската управа на възрожденското градче.

Специалисти ще говорят за правата и защитата на потребителите при ползване на туристически услуги. Ще се обсъжда още какво е необходимо за успешен маркетинг на дестинация България. Ще бъде засегнат въпросът за осъвременяване на изложбените концепции в галериите и музеите чрез съвременна експозиционна инфраструктура и техника.

“По време на форума ще бъде обсъдено лицензирането и правата на екскурзоводи за религиозен туризъм, висшето образование, подготовката на специалисти за нуждите на бранша, поклонничеството като неусвоена възможност за туризъм, туристическите маршрути за международен културен туризъм - презентации на манастирски комплекси, духовни центрове, свети места”, информират организаторите.

Кметът инж. Дилян Млъзев и община Елена са подготвили в последния ден богат културно-опознавателен инфотур в балканското градче. Ще бъдат посетени родната къща на Иларион Макариополски, Архитектурно-историческия комплекс “Даскалоливница”, църквата “Успение на Пресвета Богородица”. Конференцията ще приключи с връчване на грамоти за принос в развитието на културния и религиозния туризъм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм