Оправдана за евросубсидии, получи наказание

Снимка: Архив

Земеделска производителка получи осъдителна условна присъда и 2000 лв. глоба от Апелативния съд във Варна след уважен протест на прокуратурата срещу оправдателна присъда на Окръжния съд в Шумен.

На подсъдимата Петина А./37г./ втората инстанция е наложила лишаване от свобода за 1 година с 3-годишен изпитателен срок. Управителка на ЕТ „Велино“ е била предадена на съд за получаване на финансово подпомагане, като земеделски производител от фондове на Европейския съюз, чрез подаване на неверни сведения за обработваната от фирмата й земя, поясняват от Апелативна прокуратура-Варна.

В кампанията за получаване на средства за подпомагане по схемите и мерките за директни плащания през 2013 г. тя декларирала няколко парцела в шуменското с.Велино, като завишавала площта им с цел получаването на по-големи субсидии. Извършена автоматизирана кръстосана проверка установила площи, декларирани от повече от един земеделски стопанин и други, които не отговаряли на критериите за подпомагане, в размер на почти 50 хектара.

На първата съдебна инстанция Шуменският окръжен съд я оправдал. Последвал протестът на Окръжната прокуратура в Шумен и така се стигнало до присъда, която подлежи на касационна проверка пред Върховен касационен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право