Оправдателни присъди за събарянето на склада „Ориент Табако“ в Пловдив

Подсъдимите за събарянето на склада „Ориент Табако“ в Пловдив, започнало на 6 март 2016 г. и спряно с протести, бяха оправдани. Обвинението срещу управителите на фирмата собственик на тютюневия склад Георги Бранеков и Александър Николич беше, че са наредили разрушаването на сграда, паметник на културата.

В хода на делото обаче се доказа, че „Ориент Табако“ не е културна ценност, въпреки впечатляващия си като архитектура вид. „Ако една сграда не е получила статут на паметник на културата по законовите процидури, тя не е. Дори и да е Айфеловата кула или дворецът Версай“, заяви адвокатката на Бранеков и Николич Розалина Апостолова.

Причината тютюневият склад да не е вписан като културна ценност е една грешка на НИПК от 1975 г. При опис на културното наследство на Пловдив тогава погрешно е включен друг тютюнев склад, който се намира на отсрещния ъгъл, а не „Ориент Табако“.

Години по-късно в НИПК, а след това и в наследника му – НИНКН, са наясно с гафа, но процедурата складът да бъде обявен за паметник на културата така и не е извървяна докрай, макар да има предложение за това. Така към момента на събарянето си, а и до ден днешен сградата няма статут на културна ценност, респективно бутането й не е престъпление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България