Оправдаха бившия военен министър Николай Ненчев

Николай Ненчев

Ремонтът на МиГ-овете е въпрос и на политическо решение, мотивира се съдия, след като пусна телевизионни камери в залата

СГС постанови оправдателна присъда за бившия военен министър Николай Ненчев. Той беше обвинен, че през 2015 г. е скрил действащ договор за ремонт на два изтребителя МиГ-29 с руската корпорация РФК-МиГ и наредил на заместника си да прибере договорите в касата и да не ги завежда в деловоството. В същото време започнал преговори с Полша за ремонт на изтребителите.

В обвинението се казваше, че от това са настъпили тежки вреди за българската армия, като пилотите са летели само 33 часа годишно, вместо необходимите по натовските стандарти 180, не е била възможна и подготовката на летците.

В мотивите си за оправдателната присъда съдът изтъкна, че цената, която ни е била предложена от Полша е била 4 пъти по-ниска и министър Ненчев правилно е приел тази оферта. За ремонт на два двигателя е трябвало да заплатим на руската страна 4,5 млн. евро срещу 1,023 млн. на Полша. Гаранцията на двигателите, дадена ни от полската страна е била 24 месеца, срещу 12 месеца - от руснаците.

Това е въпрос и на политическо решение - изтъкна съдия Петър Стоицев - Трябвало е да изберем по-малкото зло от кого да зависим - от руснаците или от страна от Евросъюза и НАТО.

По време на произнасянето на присъдата в съдебната зала бяха допуснати телевизионни камери.

Какво ми честите, тормоза три години ли, заяви Николай Ненчев, след като чу решението, добавяйки, че го е очаквал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право