Оправдаха обвинените за обира на 9330 лв. от общинско предприятие „Паркинги и гаражи”

Великотърновския Районен съд оправда двама обвиняеми за обира на 9330, 75 лв. от общинското предприятие „Паркинги и гаражи” ЕООД. Обвинението срещу Георги А . и Пламен Н. беше за това, че за времето от 1 август до 4 септември миналата година са действали като подбудители и помагачи в съучастие с неустановен по делото извършител.

Обирът е бил извършен чрез предоставяне на ключове и даване на разяснения за помещението, в което се намира металния сейф с парите, твърди държавното обвинение. Дадено било и подробно описание на пътя, по който се стига до канцеларията. На извършителите бил съобщен и кодът за изключване на охранителната система. Уговорено било на 4 септември да се проникне в помещението и да бъде задигната крупната сума, оставената от касиера на общинската фирма "Организация на движението паркинги и гаражи" ЕООД. През 2015 г. Георги работел в общинското дружество.

В разговор с колежка разбрал, че в нея се намирали ключове от касата, в която се съхранявали служебни пари. Решил, че може да вземе тези ключове и да открадне наличните средства. Свързал се с другия обвиняем, като поискал да организира кражбата. Георги подпомогнал Пламен, като му предоставил ключовете за сейфа и му дал подробна информация как да се добере до нея. В уречения ден наетият крадец проникнал в офиса на дружеството, като деактивирал охранителната система чрез предоставения му код. После строшил патрон на врата, осигуряваща достъп към касата и чрез използване на дубликати на ключове отворил касата и взел банкнотите.

Районният съд в Старата столица, обаче, е признал двамата обвиняеми в подбудителство и помагачество Георги и Пламен за невинни. Магистратите са отхвърлили като неоснователен и предявения от общинското предприятие „Паркинги и гаражи” иск за сумата от 9330,75 лв., представляваща обезщетение за имуществени вреди в резултат на престъплението, в едно със законната лихва. Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд – Велико Търново в петнадесетдневен срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони