Оправдаха община за контейнер, потрошил кола

Община Шумен няма да дължи обезщетение за потрошен автомобил, върху който паднал контейнер за разделно събиране на смет. Собственичката на колата Д.М. предявила иск за 399 лв. за потрошен калник на "Тойота"-та си, но Окръжният съд в Шумен го отхвърля и това е окончателното решение. Освен това, постановява дамата да заплати разноски по делото 455 лв.

Преди това първата инстанция - Районен съд се произнесъл в полза на шофьорката, защото магистрати приели, че контейнерът тип "ракла" е изхвърчал и се е движил 7-8 метра заради силен вятър и липса на изградена специална площадка за контейнерите, а това говори за противоправно бездействие от страна на общинските служители.

По данни на Хидрометеорологичната обсерватория в Шумен за периода от 6 април до 7 април 2017 г./когато колата е открита ударена б.а./ най-силният вятър е бил със скорост между 4 и 10 м в секунда. Съгласно експертиза, при задействани спирачки, силата, необходима за придвижването на контейнера е около 10-12 кг., а силата, която създава вятър със скорост 10 м/сек. е 8,6 кг. "Следователно съдът счита, че при тези изчисления и данни от ХМО-Шумен не вятърът е причината за преместването на контейнерите", обобщават магистратите. Не е изключено придвижването да е в следствие на човешка намеса от клошари или хулигани. Решението не подлежи на обжалване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България