Оправдаха съдията на Марешки за натиск на прокурор (обзор)

Окръжният съдия от Варна Сетлозар Георгиев бе оправдан днес по обвинението, че е склонявал прокурор Здравка Задгорска да прекрати поради малозначителност разследване срещу бивш полицай. Обвинението не е доказано, реши състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Тони Гетов.

Наблюдаващият прокурор Ивайло Занев бе на обратното мнение и заяви, че ще протестира присъдата пред апелативния съд. По-рано той поиска условно наказание за съдия Светлозар Георгиев предвид безукорното му процесуално поведение. Делото приключи бързо, след като адвокатите на подсъдимия поискаха съкратено съдебно следствие. На единственото заседание във вторник се разбра, че съдия Георгиев е бил подслушван във връзка с гледаното от него дело за изнудване, в което подсъдим е лидерът на партия “Воля” Веселин Марешки.

На 11 август 2016 г. председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева е дала разрешение за СРС срещу Георгиев - за подслушване на телефона и кабинета му. Подозренията срещу него били, че “урежда” аптекарския бос, но при подслушването станало ясно, че той склонил прокурор Здравка Задгорска да прекрати по “малозначителност” друго дело - срещу бившия полицай Николай Добрев, който на 15 септември 2016 г. забравил ловната си пушка на тавана на колата си, я после тя била върната от човек, който я намерил. Съдия Георгиев и полицаят Добрев били приятели и това провокирало ходатайството.

Според прокуратурата Георгиев търсил 4 пъти Задгорска, за да я убеди да не вкарва в съда делото срещу Добрев, при което бил записан да казва “да се помогне на човека, член 9 е отвсякъде, на всеки може да се случи”. Отделно имало 15 разговора между Георгиев и Добрев. Уличаващата го в натиск над прокурорката информация била събрана със СРС, които били използвани срещу Георгиев по делото “Марешки” над месец преди полицаят да си забрави пушката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право