Опрощават дългове след 10 г. по пътя към Голготата

Дългове на хората няма да бъдат опрощавани, ако парите са похарчени за почивки, концерти, хазарт или за луксозни стоки като скъпи бижута и мобилни телефони.

Директива на ЕС чисти борчове на граждани със свободна професия

Дълговете на граждани с трайни финансови проблеми ще бъдат опрощавани и ще им се даде втори шанс да тръгнат начисто. Преди това обаче 5 или 10 години финансовите им дела ще се водят от назначен от съда управител на имуществото им, а кредиторите ще взимат всичко, което изкарат над определен минимален доход, посочен в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Това гласи проект на нов закон за несъстоятелност на физически лица, който представи омбудсманът Мая Манолова.

Според ГПК, ако заплатата на човек е под минималната, кредиторите не могат да му я запорират. Но ако човек получава например 590 лв., кредиторите може да взимат една трета, или 197 лв. С новия закон кредиторите няма да могат да взимат и колата на фалирал длъжник, ако тя е на стойност до 8 минимални заплати, т.е. до 4480 лв.

Новият закон няма да се прилага за дългове до 5 минимални заплати, т.е. до 2800 лв. Не бива да се бърза със закона, защото когато тарикати не си плащат заемите, сметките за вода и ток, всички останали ги плащат и едно недобро решение ще се отрази на лихвите по кредитите, каза Васил Велев от АИКБ.

В ЕС е приета директива за освобождаване от дълг, но тя се отнася за хора, които са затънали в борчове във връзка с упражнявана от тях дейност - например адвокат вземе заем за кантора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари