Оптична илюзия смая потребители в инстаграм

Поставете пръста си по средата. Разликата в цвета на горното и долното блокче изчезва, нали?

Журналистката Кейт Гарауей предизвика истински интерес в социалните мрежи, след като сподели „невероятна” и „странна” оптична измама, оставяйки феновете си смаяни, пише "Дейли Мейл".

52-годишната водеща на „Добро утро, Великобритания” публикува изображение на два блока, поставени един върху друг, които изглеждат като напълно различни нюанси на сивото. Когато поставите пръста си по средата обаче, виждате, те са в един и същи цвят, а изглеждат различни заради по-тъмните и по-светли линии в средата.

Журналистката сподели оптичната илюзия и написа: „Това предизвика голямо вълнение у нас тази вечер”. Последователите й в инстаграм се впуснаха да коментират, а постът събра над 20 000 харесвания. „О, боже, това е невероятно, очите ни лъжат”, гласи един от коментарите. “Откачено е, ще се закълнеш, че цветовете са напълно различни”, пише друг потребител.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

This caused a right stir in our house tonight...

Публикация, споделена от Kate Garraway (@kategarraway) на

Образът всъщност се нарича „илюзия Корнсуит” и е документиран за първи път от експерименталния психолог Том Корнсуит през през 60-те години на миналия век.

Корнсуит, известен с работата си във визуалното възприятие, отбелязва, че хората възприемат цвят и нюанс на 3D изображения по определен начин в зависимост от това как са осветени предметите и къде падат сенките.

Вярваме, че горният квадрат е по-тъмен, а долният - по-светъл, защото това е логично и мозъците ни очакват заради останалите елементи, заобикалящи сивото. Ако светлината пада от горната лява част и двата блока изглеждат наклонени, виждаме горния като по-светъл, а долния в сянка, поради източника на светлина, идващ от лявата горна част на изображението. В комбинация с контрастните сенки между двата блока, мозъкът ни интерпретира горният блок като тъмен, а долния – като светъл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл