Орбан изпрати благодарствени писма на гласувалите евродепутати „против“ задействането на наказателна процедура срещу Унгария

Унгарският премиер Виктор Орбан изпрати писмо на европейските депутати, които подкрепиха неги и партията му, като гласуваха „против“ доклада Саргентини, с който бе задействана европейската наказателна процедура срещу Будапеща по член 7, пише електронното издание Hungary Today, като се позовава на информация от yahoo.com.

Писмото предизвика критики във Великобритания, където опозицията обвини Консервативната партия, че поддържа Орбан, в замяна на подкрепа за Брекзит, а един от високопоставените функционери на Лейбъристката партия Ян Лейвъри е заявил пред Yahoo: „Това, че им благодари за подкрепата крайно-дясното правителство на Унгария е срамно за „Торите“ (Консервативната партия)“.

Медията отбелязва, че същото писмо е изпратено на всички групи, които са гласували против мярката, включително британската евроскептична фракция ЮКИП (Партия на независимостта на Обединеното кралство) и други десни партии, като френския „Национален фронт“ и италианската „Лига“.

В него Орбан благодари на тези, които са го подкрепили и настоява, че доклада е „присъда срещу Унгария и унгарския народ“. Той отива и по-далеч, както коментира изданието и пише, че „той се основава на политически инсинуации и фактически грешки“ и добавя, че „независимо от безсрамните атаки на про-имиграционните сили, ние няма да се поддадем на изнудването“.

Цялото писмо можете да видите на изображението.

Hungary Today припомня, че евродепутатите приеха доклада Саргентини с 448 гласа „за“ и 197 „против“. В документа се отбелязва наличието на доказателства са атаки срещу медиите и религиозната и академичната свобода, лошо отношение към малцинствата и мигрантите и нарушаване на принципа за независимост на правосъдието, на базата на което се открива санкционна процедура заради „ясен риск за сериозно нарушаване на базовите ценности на Европейския съюз“. След гласуването Орбан обяви, че Будепеща ще обжалва процедурите по член 7.

42234495_543765689387215_5063896265960456192_n

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа