Орбан на война с Макрон за миграционните политики

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан има намерение да води борба с президента на Франция Еманюел Макрон по въпросите на миграционната политика, заяви самият той в четвъртък на пресконференция в Будапеща, предава ТАСС.

„Не бива да отричаме, че Еманюел Макрон е важна фигура, нещо повече, той е лидер на проимиграционните сили. Нищо лично, това е въпрос за будещето на нашите държави. Ако това, което той иска да осъществи в контекста на миграцията, бъде извършено в Европа, това ще бъде лошо за Унгария и затова аз съм длъжен да се боря с него“, заяви Орбан.

"Целта на Будапеща е първо да осигури антиимиграционно мнозинство в ЕП, след това в Европейската комисия, а по-късно, когато националните избори променят политическия пейзаж на континента, и на Европейския съвет, където националните лидери взимат най-важните решения за Съюза", заяви Орбан.

Унгария, заедно със САЩ, отказа да се присъедини към двата пакта на ООН за миграцията и бежанците. Първо Будапеща се обяви срещу Глобалния договор за сигурна, редовна и регулирана миграция, към който отказаха да се присъединят също Австрия и редица европейски страни. След това Унгария и САЩ гласуваха против резолюцията в подкрепа на Глобалния договор за бежанците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа