Орбан се обиди на Вебер за ЕК

Виктор Орбан (вдясно) и Хайнц-Кристиан Щрахе

Унгария оттегля подкрепата си за кандидата на ЕНП

Месец след замразяването на членството на “Фидес”

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви, че неговата партия “Фидес” оттегля подкрепата си за водещия кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер за следващ председател на Еврокомисията след евровота в края на май, защото с изказвания е обидил унгарските избиратели, съобщи “Дойче Веле”.

“Вебер щеше да е добър за нас като председател на комисията, но прави изказвания, с които казва, че не само няма нужда от унгарските гласове (б.р. - на изборите за Европейски парламент), но и от унгарската подкрепа, за да бъде председател на ЕК. А това е обида за Унгария и унгарските избиратели”, казва Орбан на съвместна пресконференция в понеделник с вицеканцлера на Австрия - Хайнц-Кристиян Щрахе, който е лидер на крайнодясната Партия на свободата.

Изявлението на Орбан идва месец след решението на ЕНП временно да замрази членството на “Фидес” в обединението на европейските консерватори, докато провежда вътрешно разследване дали партията изповядва общите ценности като върховенство на закона и медийна свобода.

На пресконференцията Орбан за пореден път настоял Европарламентът и в частност ЕНП да разгледат реално възможността за въвеждане на “Австрийския модел”- коалиция на традиционните консерватори с крайнодесните и евроскептиците, които се очаква да са във възход на изборите през май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа