Орбан слага ръка и върху академията на науките

Хиляди унгарци протестираха в неделя в Будапеща срещу проектозакона, който според академията на науките установява „тотален политически контрол” над ключови изследвания.

Правителството внесе законопроект, предвиждащ пълен контрол над изследователските институти

Критиците съзират за­глу­шаване на опозицията

Правителството на премиера Виктор Орбан внесе законопроект, предвиждащ затягане на контрола на изпълнителната власт над изследователските институти на Унгарската академия на науките, въпреки протестите на учени и граждани, предаде Ройтерс.

Агенцията коментира, че откакто пое властта през 2010 г., Орбан сложи ръка върху голяма част от публичния живот, включително съдилищата, медиите и университетите.

Министърът на иновациите и технологиите Ласло Палкович обясни, че промените ще осигурят „разпределение на ресурсите въз основа на резултатите” и ще повишат конкурентоспособността.

Критиците обаче насотяват, че така се посяга на независимостта на научната общност и се вкарва лост за влияние с цел заглушаване на опозиционните възгледи.

Законопроектът предвижда 11-членен съвет, председателстван от Палкович, да определя областите за изследване, които ще получават финансиране, и да наблюдава изразходването на средствата. Членовете на съвета ще бъдат назначавани от премие­ра.

Самите изследователски институти пък ще се ръководят от панел от 13 членове, 6 от които определяни от правителството, а председателят му ще се избира от премиера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа