Организацията на евреите "Шалом" дари видинската синагога на общината в крайдунавския град

Снимка: БНР

До пет години трябва да започне реставрация

Община Видин получава като дарение от Организацията на евреите „Шалом“ синагогата в крайдунавския град, съобщи БНР.  Условията са сградата да се полазва като културен център, да бъде обособена молитвена част за местната общност и в срок от пет години да започне реставрация, съобщи кметът Огнян Ценков.

Решение, че дарението се приема, беше гласувано днес на заседание на общинския съвет. За възстановяването на сградата ще се кандидатства за безвъзмездна помощ.

"Община Видин ще изготви такъв проект като възможността за кандидатстване е по норвежката програма за културно недвижимо наследство. По същата програма подготвяме проект и във връзка с реконструкцията, реставрацията и социализирането на средновековния замък "Баба Вида". Безвъзмездната финансова помощ е 100 процента. Няма съфинансиране от Община Видин, в случая, в правилата на тази програма", каза кметът Огнян Ценков .

От няколко години има изготвен идеен проект за реставрация и консервация на синагогата и превръщането ѝ в културен център.

Видинската синагога е построена през 1894 г. на мястото на предишен храм разрушен по времето на руско-турската Освободителна война (1877-1878). Строежът е осъществен предимно с дарения на местната еврейската общност. Видинската синагога е втората по големина след храма в София.

Храмът се намира в близост до крепостта Баба Вида. По архитектурен план сградата е напълно симетрична, с правилна форма от типа 3-корабна 1-апсидна базилика, с притвор, галерии и 4 кули. Вътрешните размери на молитвената зала са 21 на 10 м. Построена е по подобие на синагогата в Будапеща. Оцветеният в синьо, червено и бронз олтар е дело на чешкия скулптор Макс Верих, който по това време работи и преподава във Видин. Дървеният материал е доставен от Румъния и Унгария, а по-голямата част от мебелировката е поръчана от Австрия.

Интериорът е впечатлявал със своят колорит и богата орнаментика. Олтарът е поставен върху подиум в апсидата. Предполага се, че имитира архитектурата на древноеврейски храм с централна част, арки, колони и две кули. Над олтара е изобразен символът на Слънцето.

Главната фасада някога е била наистина внушителна. Решена с издаден напред черен обем и две странични кули. Централният вход е засводен с полукръгла арка върху двойка колони с високи постаменти. Кръгъл прозорец с желязна решетка сплетена във формата на звездата на Давид украсявала центъра на аркадата. Четирите странични кули с арковидни прозорци, събрани по двойки имали цветни стъкла и фина декоративна решетка.

Във входа на храма били монтирани две плочи от бял мрамор, на които на иврит били изписани имената на видинските евреи, дали живота си за свободата на България – от опълченците в Освободителната война до воините, загинали в Първата световна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България