Организацията на производителите „Фермерско мляко” празнува 5-годишен юбилей

Организацията на производителите „ Фермерско мляко” отпразнува 5 години от своето създаване на работен обяд. Управителят на организацията и общински съветник в местния парламент в Раковски Рангел Матански обобщи свършеното за първата петилетка. „Пет години са много според българските реалности за организация на производители, но те бележат само началото. Нужни са колективни усилия да се постигнат положителни резултати за индивидуалните фермери”, декларира Рангел Матански. Той се похвали с постиженията на „Фермерско мляко” – 50 % увеличение на обработвана земя средно за фермер от организацията в периода 2012/2017 г., 3 пъти увеличение на обработвана земя общо за организацията, 40% увеличение на говедата средно за фермер от организацията, 2 пъти увеличение на говедата общо за организацията , 50% от членовете на която преработват собствена суровина и изграждат къси вериги на доставки. Освен това през 2017 г. бе проведено първото реализирано от организацията на производителите изложение в България – „Фермер Експо Раковски”, като след явния му успех има заявка за превръщането му в традиция. Подписан е договор за двустранно сътрудничество между Аграрен Университет-Пловдив и Фермерско мляко, а образец за подражание е сдружаването в млечното говедовъдство – подпомогнати в процеса на структуриране са редица групи/организации на производители във всички сектори. Сред тях са организации на производители на краве мляко - Карнобатско мляко ООД и Средец милк ООД, отчете още Рангел Матански и допълни, че всички животни са под селекционен контрол още преди да има заявка, че ще има по-високо подпомагане за селекционни животни.

Петгодишният юбилей на „Фермерско мляко” бе уважен от председателя на Селскостопанската академия проф. Васил Николов, кмета на Община Раковски Павел Гуджеров, председателя на ОбС-Раковски , директора на Областната дирекция за безопасност на храните д-р Камен Янков, Пенко Налбантов и Атанас Къцов от сдружение „Тракия милк”, председателя на сдружение „Стария Балкан – Карлово” Дарина Шишкова, както и от експертите от МЗХ (Министерството на земеделието и храните) Полина Марина и Златка Възелова. По този начин бе засвидетелствана подкрепа за сдружаването от отговорните институции и добри партньорски отношения със сродни организации и фермери. „Годишнините са повод да отбележим постигнатите резултати. За мен най-голямата полза от „Фермерско мляко” е това, че членуващите фермери не само оцеляха в най-тежката млечна криза, а успяха да развият своите стопанства през годините. Явно успяваме да се движим в правилната посока и силната подкрепа от отговорните институции за прилагане на политиката в земеделието и колеги от браншови съюзи днес красноречиво го показва. Забелязвам, че фермерите в България започват да разбират, че сдружаването е начина да оцелеят и да се развиват в силно конкурентния европейски пазар. В последните месеци имах удоволствието да представя ползите от работата в екип пред представители от различни сектори в земеделието. За моя радост виждам, че има ефект и смятам, че спокойно може да обявим изтичащата 2017-а за година на сдружаването “, сподели още Рангел Матански.

В края на тържеството  присъстващите се насладиха на "иновативна" торта- пастички украсени с лика на крава и задължителната идентификация (ушна марка).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България