Организират национална среща за борба с трафика на хора в Търново

Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), съвместно с Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) – Велико Търново организира ежегодната Национална работна среща за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите. Събитието ще се състои на 26 януари.

Срещата ще бъде открита от Камелия Димитрова, секретар на НКБТХ и Ганчо Карабаджаков, зам.-кмет на Община Велико Търново и председател на МКБТХ във Велико Търново. В събитието ще вземат участие председателите и секретарите на деветте Местни комисии за борба с трафика на хора от градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Русе и Сливен, както и членове на Местните комисии, представляващи различните институции и организации, които работят по проблема на местно ниво. На срещата ще присъстват също представители на администрацията на НКБТХ, както и на приютите за временно настаняване на жертви на трафик на хора в градовете Бургас и Варна.

Един от основните акценти на срещата ще бъде обменът на опит и добри практики в преследването и наказанието на извършителите и закрилата на пострадалите от трафик на хора.

Своя опит ще споделят членовете на МКБТХ, които представляват правоохранителните и правоприлагащите органи, както и представителите на приютите за временно настаняване на жертви на трафик на хора.

Ще бъде обсъдена координацията и работата по Националния механизъм за насочване и подпомагане на жертви на трафик на местно ниво, който беше официално приет от правителството през изминалата година.

Ще бъдат разгледани и други основни, стратегически документи като Националната стратегия за борба с трафика на хора и оперативната програма за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите за 2017 г. В тази връзка, ще бъдат обсъдени и тенденциите и работата по превенция на местно ниво, с фокус върху целенасочените превантивни действия, в това число и ранната детекция като допълнение към информационните и образователни форми на превенция на трафика на хора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони