Органите на търновец спасиха два живота

Пациент на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” във Велико Търново е изпаднал в мозъчна смърт в следствие на мозъчен инсулт, а с органите му са спасени други два човешки живота. 43-годишният мъж е четвърти случай на пациент на областната болница в старата столица за тази година изпаднал в мозъчна смърт и трети реализиран донор.

В първите часове на 20 май екип на УМБАЛ „Света Екатерина“ взел донора за извършване на експлантация на сърцето и черния дроб на търновеца. Още същия ден сърцето на донора е трансплантирано в УМБАЛ „Света Екатерина“, но реципиентът все още е в критично състояние, а в УБ „Лозенец“ е извършено присаждане на черния дроб.

Ръководството на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” АД благодари на близките на донора и екипа на д-р Сибила Маринова, началник на Отделение за анестезиология и интензивно лечение, както и над-р Ваня Лъчезарова – другият координатор по донорството в стационара.

Към момента на тежката загуба за семейството на 43-годишния мъж, чакащите за трансплантация на сърце и черен дроб българи у нас са 85. От тях 33-ма са нуждаещите се от сърце, а 52-ма от черен дроб.

От началото на 2017 г., заради хуманността и смелостта на близките на донорите, професионализма на медицинския персонал и професионалистите по здравни грижи в стационарите смъртта е дала шанс за живот за 16 души. Извъшени са 10 бъбречни трансплантации, 2 присаждания на сърце и 4 чернодробни трансплантации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България