Ортодоксалният орден на Хоспиталиерите дари книги на болни деца и на читалища в община Родопи

Ортодоксалният орден на Хоспиталиерите направи за Деня на будителите дарения от книги на болни деца и на читалищата в община Родопи.

Преди обяд малките пациенти на детско отделение в болница „Централ Хоспитал“ и на ортопедията в „Медлайн“ получиха творби на български и чужди автори на пловдивското издателство „Жанет 45“. Веднага по инициатива на президента на фондацията д-р Невен Енчев малчуганите направиха импровизирано състезание по изразително четене. Преди това те отговориха на въпроси: Какъв ден празнуваме днес? Кои са народните будители? Защо трябва да ги почитаме?

Български исторически романи подари на 14-те читалища в община Родопи Ортодоксалният орден на Хоспиталиерите – Белащица, Браниполе, Бойково, Брестник, Брестовица, Златитрап, Кадиево, Крумово, Марково, Първенец, Устина, Храбрино, Цалапица, Ягодово. Сред тях са автори като Милен Русков, Йордан Велчев, Вера Мутафчиева, Антон Дончев. И тази хуманитарна инициатива, както кампаниите за безплатни прегледи, които Ортодоксалният орден организира в община Родопи през последните 4 години и безвъзмездното обучение на деца на тенис кортовете на Alchemist Residence, се реализира със съдействието на кмета инж. Пламен Спасов.

01112017-b„Реших да направя дарение на духовните средища по селата, след като анализ на Евростат посочи, че „четящият българин“ е образован и живеещ в столицата или по-голям град, заяви д-р Енчев. – Убеден се, че като поддържаме библиотеките по малките населени места ще държим децата близо до четенето и по-далеч от компютрите и телевизията.“

Пловдивският предприемач добави, че съвременните будители са читалищата и библиотеките, които съхраняват духа на родолюбието и огъня на българщината. Те пробуждат и поддържат у младите хора любовта към книгата. Денят на народните будители е сред най-светлите празници за нас, българите, защото на този ден изразяваме своето преклонение пред делото на онези наши сънародници, които хвърлиха първите искри на знанието и просветата. Горд съм, че за първи път той е честван в Пловдив през 1909 г., каза президентът на Ортодоксалния орден.

Това е поредният благороден жест към община Родопи от страна на д-р Невен Енчев, от Димитровден се провеждат безплатни прегледи за жителите на селата, които ще продължат 3 седмици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони