Ортопедията в Търново водеща по операции

Отделението по ортопедия на МОБАЛ “ Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново е на едно от водещите места в страната по брой извършени ортопедични операции. Това показва едно от последните проучвания, направено сред 23 областни и университетски болници у нас от младия ортопед д-р Калоян Йорданов.

В класацията не участват частни лечебни заведения. Данните сочат, че областната болница в старата столица се намира на челно място в класацията, съпоставено с 2–3-4 пъти по-големи населени места. Така например Отделението се нарежда на 8-ма позиция по брой извършени големи операции на долен крайник - 245, като на първите две места са болниците “Св. Георги” - Пловдив с 803 интервенции и “Св. Ана” - Варна с 586 операции.

Най -много средни операции на долен крайник отново са извършени в Пловдивската болница-708, а в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” са 149, като в дъното на класацията са болниците във Видин - 44 и Кюстендил - 41. Великотърновската ортопедия е на първите места и по брой извършени алопластики на тазобедрена и колянова става - 92, като отново Пловдивската “Св. Георги” са най-много -357, следвана от ИСУЛ-314. В края на класацията остават болниците в Кюстендил и Перник, където не е извършена нито една такава операция. Водещото място на Отделението по ортопедия в болярския град показва, че през последните години голяма част от пациентите не само от Велико Търново, но и от съседните области и градове, избират да се доверят на екипа от професионалисти там.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони