Орхан Памук: В Истанбул няма свобода на словото и това ме разгневява, натъжава и побърква

Нобеловият лауреат обяви, че от политически съображения за него вече е невъзможно да живее в родния си град

Турският писател и нобелов лауреат заяви, че от политически съображения за него вече е невъзможно да живее в родния си Истанбул, съобщи  БНТ, като се позова на турската СиЕнЕн-Тюрк.

"Унищожиха любимия ми Истанбул" е цитиран да казва писателят в публикация в литературна притурка на вестника. Памук говори за настъпилите в града негативни промени през последните 15 години и споделя пред италианския в. "Стампа".: "Вече е погрешно от политически аспект дори да изпитваш носталгия".

Според него Истанбул се е превърнал в по-богат, но по-малко свободен град.

Памук, който отдавна живее в Ню Йорк и преподава в Колумбийския университет, споделя също, че за него Западът вече не е някаква загадка. "Но моят дом винаги си остава Истанбул. Политически обаче вече не мога да живея там", добавя той.

"Превърнах се в политически писател", заяви още писателят, добавяйки, че е започнал да завижда на западните автори. Той обясни, че на тях обикновено не им се налага да обсъждат при интервюта политическата обстановка в страните си, а говорят за съдържанието на своите книги.

"Бъдещето на Турция е Западът", категоричен е Памук, който казва, че е израснал с тази увереност. "Получих западно, либерално, светско образование. Днес в Истанбул няма свобода на словото и това ме разгневява, натъжава и побърква", добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа