Оръдие с шокови вълни против градушки показват на "Агра 2017" в Пловдив

Грижата за околната среда е в основата на нови системи за защита от слана и на уникалното оръдие срещу градушки, които софийската фирма "Сорс" ще демонстрира на селскостопанската изложба "Агра 2017" от 22 до 26 февруари в Пловдив. Оръдието работи не с химикали, а с шокови вълни, затова е безвредно и безопасно. Системите за защита от слана са с намалена консумацията на газ. И двата уреда имат сензори за "умно" действие според обстановката. Звуковата вълна от оръдието е толкова силна, че разбива кристалите на градовите зърна на 100 метра височина и падайки към земята, те се превръщат в едри капки дъжд или в снежинки.

Силата на природата се използва и в торовете, стимулиращи естествения имунитет на растенията, а пример за това е една от световните новости на "Агра 2017" - многофункционалните листни торове на Научно-изследователския и технологичен център по земеделие "Плантис". Те значително намалява количеството на използваните хербициди. Модерен начин за предпазване от болести и паразити е приложен при слънчогледовите хибриди на "Пионер семена България". Те също са световна иновация, като в тях са запазени гените, които дават устойчивост.

И ако технологиите за здравето на почвата гарантират чистотата на селскостопанските продукти, други решения запазват тяхното качество до момента, когато ще стигнат до трапезата. За първи път у нас фирма "Сорс" показва модули за съхранение, които удължават живота на суровините много повече в сравнение с обичайните методи, намаляват загубата на тегло, спират вредните UV лъчи и праха. Електронна сортировъчна линия за плодовете и зеленчуците по цвят и диаметър със защита срещу нараняване е европейската новост в експозицията на гръцката фирма "Санидас".

Технологии за здравето на почвата пък са новата линия. Как фермерите да намалят разходите си и времето за работа на полето, на този въпрос отговор дава технологията No-Till, чрез която се копират естествените процеси в природата - без обработка на почвата като оран и разчистване на стърнищата, а чрез регенериране на земята. Към колекцията са добавени и хедъри, с чиято помощ в комбайна влиза само зърното, а сламата остава навън. Те дават възможност на фермерите да жънат 10-15 дни по-рано от обичайното и по-бързо да засеят втора култура, поясниха производителите. "Агра 2017" демонстрира още много авангардни технологии и техника за селското стопанство, оборудване и инвентар за различен тип ферми, нови сортове растения и породи животни, торове и препарати. Секцията "БиоАгра" е посветена на органичното растениевъдство и животновъдство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес