Оръжейници отново на бунт в Търновско

Работниците от оръжейното дружество "ЕМКО" отново ще излязат на протест в четвъртък от 11 до 12 часа във великотърновското село Вонеща вода в Хаинбоаз. Негодуванието на ангажираните в обособеното производство на площадките в Трявна и Белица се надига отново след по-малко от месец, заради спрения лиценз за търговия с продукти, свързани с отбраната. Липсата на лиценз стопира търговските сделки на военния завод и води до опасността работниците да останат без препитание. Организатор на протестните действия е инициативна група от работници и служители на „ЕМКО“ ООД.

Преди предстоящата акция, инициативната група разпространи позиция по медиите и до заинтересованите институции. В нея се припомня, че на 25 юли тази година Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС прие решение за спиране на издадените на „ЕМКО“Лиценз за износ и внос на продукти, свързани с отбраната, както и Удостоверения към него.

На 21 август стотици работници излязоха във Вонеща вода в Прохода на Републиката да протестират, в резултат на което получиха уверения от министъра на икономиката, че след отстраняването на различни нарушения, засечени от служба КОС в МВР, той ще бъде отново възстановен.

По думите на работещите в завода, ръководството на дружеството е отстранило всичко, квалифицирано като нарушение от страна на проверяващите органи, което е било и удостоверено и от служба КОС още на 29 август. "Към настоящия момент лицензът на дружеството не само не е възстановен, но и „ЕМКО“ ООД продължава да търпи санкции от страна на официалните институции, изразяващи се във възпрепятстване на нашата търговска дейност в Република България с български дружества с мотив, че е спряно действието на външнотърговския лиценз – обстоятелство, нямащо отношение към търговията в страната, пишат в отвореното писмо работниците.

Инициативната група на протестиращите твърди, че неоснователно и незаконосъобразно се задържа експедицията на реализирана и предадена на друго българско дружество продукция на завода, което води до загуби в размер на десетки милиони за българската държава. Според тях от Министерство на икономиката вероятно е наредено на една от основните фирми, занимаващи се с външна търговия със специална продукция, да развали договорите си с „ЕМКО“ ООД, което според тях е явен показател за грубо и незаконосъобразно вмешателство на държавата в работата на българския бизнес.

"Репресивните и тенденциозни действия на институциите в нашата държава спрямо един български производител и търговец ще доведат до закриване на специалното производство в Република България, в т.ч. и на предприятията на територията на гр. Трявна и с. Белица, освобождаване на работници и служители и оставяне без препитание на повече от 1000 семейства на територията на община Трявна, Габровска, Търновска и Бургаска област, пише още в откритото писмо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България