Оръжието на избягалите от затвора Пелов и Колев внесено в хляб

Проверка на правосъдното министерство е установила слабости в охраната, набелязани са 12 мерки

Една от версиите е, че огнестрелното оръжие, което са носили избягалите на 3 април затворници Радослав Колев и Владимир Пелов, е било внесено с пратка в хляб. Все още не е установено дали ножът, който са носили, е бил фабричен или самоделно направен зад решетките. Не е установено и дали е имало помощ отвътре при бягството.

Това е заключението на комисия от шестима души, които направиха проверка по случая с двамата рецидивисти. Резултатите от нея бяха обявени на пресконференция от зам.-министъра на правосъдието проф. Николай Проданов.

Пелов и Колев дълго време са подготвяли бягството и са били наясно със слабите места в системата, след като извършили наблюдение и набелязали местата със слабости в системата.

Колев и Пелов напуснали спалното помещение на 3 април, като взели оръжието със себе си, срещнали се час преди бягството, ходили до лафката, а след това се смесили с останалите затворници, преди да се отправят към помещението за получаване на техника.

Това е установила проверка на документи, преглед на записите от видеокамерите и разпитите на надзиратели и други затворници, обясни Проданов.

Установено е и, че на двамата осъдени не е бил правен личен обиск, въпреки че са били изключително опасни. Комисията е установила слабости в охраната и организацията в работата на надзирателите. Заради това има предложение за започване на дисциплинарни производства срещу 14 служители, като двама от тях са на ръководни позиции - началници на сектори.

Установено е и, че е имало опит за задържане и реакция, но тя не е била достатъчна. Набелязани са и 12 мерки за по-ефективна охрана. Една от тях е залата за получаване на пратки да бъде преместена по-далеч от централния вход на затвора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право