Освежете кожата и косата с идването на лятото

Пролетни практики, използвани от звездни дами

Основните емоции, възникващи с настъпването на топлите дни, са как да освежим кожата и косата си. Защо пък да не вземем пример от звездите, които знаят как да изглеждат перфектно?! Предлагаме ви някои техни практики, за да се чувствате в хармония със себе си.

Пилинг

Пилингът е процедура, при която от повърхността на кожата се излющва слоят мъртви клетки, в резултат на което тенът на лицето се освежава и подобрява. Пилинг или скраб е препоръчително да се прилага не повече от веднъж седмично, особено ако имате суха или нормална кожа. Мазната или смесена кожа може да бъде подложена на пилинг по-често.

Пилинг маските се нанасят на почистена от грим, но влажна кожа. Втриват се с кръгови движения от средата на челото към слепоочията, от ъгълчетата на устата към слепоочията и от средата на брадичката към меката част на ушите. Маските се отмиват с топла вода.

Ето няколко ефективни и достъпни маски:

* С мед:

Разтопете 2 с.л. мед на водна баня, оставете леко да се охлади, след което прибавете сок от 1/2 лимон и 1 с.л. овесени ядки. Нанесете маската на лицето си и оставете да действа 30 мин. Старателно отмийте с топла вода. Маската е идеална за груба кожа. Тя едновременно я подхранва, освежава и избелва.

* С извара:

Смелете 1 ч.л. ориз в кафемелачка и го смесете с 2 с.л. извара и 1/2 ч.л. зехтин. Затоплете леко сместа преди да я нанесете. Оставете да действа 15 мин.

* С жълтък от яйце:

Натрошете на ситно черупка от яйце и я разбъркайте с един жълтък и 1 ч.л. заквасена сметана. Нанесете върху кожата на лицето и оставете да действа 20 мин. Изплакнете с топла вода и нанесете подхранващ крем.

* С моркови и овесени ядки:

Половин чаена лъжичка добре стрити овесени ядки се разбъркват с настърган морков. Получената каша се нанася на лицето и се отмива след 20 мин. с топла вода.

* С утайка от кафе

Добър пилинг ефект има и утайката от кафе. Нанесете равномерно върху чиста, леко влажна кожа. Оставете да изсъхне. Отстранете внимателно с кръгови движения. Изплакнете лицето първо с топла, а след това със студена вода.

* С кора от лимон

Добре изсушена кора от лимон (или портокал) се натрошава на ситно или се смила. Лицето първо се почиства, изплаква се с вода, след което се разтърква с лимоновия скраб. Препоръчва се за кожа с разширени пори.

Масаж на главата

Заседналият начин на живот или работа на бюро се отразяват пряко върху циркулацията на кръвта, което води до главоболие, сънливост, умора и дори до косопад. Един хубав масаж на главата – дали със специално олио или без, може наистина да ни бъде полезен, стига да попаднем в правилните ръце или се научим сами да го правим както трябва.

Нужно е да отделим поне 5 минути, за да масажираме главата с въртеливи движения. Манипулациите следва да протичат най-общо в 4 етапа:

1. Започнете с движения, напомнящи миенето на главата. Няколко минути бавно втривайте средството за масаж, а след това с гребен (най-добре дървен) внимателно срешете косата в различни посоки.

2. Разделете косата на прав път. Масажирайте с пръстите на ръцете кожата на главата равномерно от двете страни към темето, като натискате кожата между пръстите. По този начин се увеличава приливът на кръв към косата и кожата на главата става розова.

3. Внимателно издърпвайте косата от корените, като засилвате и отслабвате напрежението. След това направете масаж с меки движения на ръцете.

4. Завършете масажа, като разрешите косата с гребен с кръгови движения обратно на часовниковата стрелка. След това внимателно се срешете и според указанието за употреба на средството за масаж или го измийте, или го оставете върху косата.

Възстановяване на изтощена коса

* В случай, че използваш сешоар, оставяй косата си леко влажна, за да бъде косъмът хидратиран. Когато я подсушаваш с кърпа, само леко я попивай.

* Интензивното търкане нарушава целостта на косъма. Най-хубаво е да я оставиш да изсъхне от въздуха.

* Използвай боя с ниско или без съдържание на амоняк. Подстригвай редовно (ежемесечно).

* Изключително избягвай ресането на мокра или влажна коса, а ако все пак се налага, използвай гребен с широки зъбци. За суха коса се препоръчват четки и гребени с естествен косъм, тъй като металните и пластмасовите вредят не само на скалпа, но и на здравината на косъма.

* След плуване в морето или басейна задължително измивай косата си с подхранващи продукти, които да й върнат загубените от солта и хлора естествени вещества.

* Направи си домашно подхранване с природни продукти. Смеси един жълтък с 2 лъжици зехтин и нанеси върху косата, особено в краищата. След няколко минути изплакни и нанеси шампоана. Прилагай веднъж седмично в продължение на месец.

* Поне веднъж месечно нанасяй ампули с витамин А и Е, с кератин и други растителни екстракти. Те ще подхранят косъма в дълбочина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл