Осветиха знамена и бойни реликви в Шумен

Благословия и за патриотичните комитети "Традиция" и "Крум Страшний"

Традицията е на 1100 г.

Тържествен водосвет за благославяне и освещване на бойните знамена и светини на българската армия събра в Шумен гражданство, местна власт и политици на Богоявление. Ритуалът, който има 1100-годишна традиция още от битката при Ахелой на Цар Симеон с византийската армия, сега беше отслужен от отец Красимир Капитанов.

Свещеникът поръси със светена вода знамето реликва на 7-ми Пехотен преславски полк, на военните формирования 34 200, 54 060, на Националния военен университет с факултет в Шумен, знамето на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, знамето на Червеноводската чета,  както и знамена, и хоругви на патриотичен клуб „Традиция“ и родолюбив комитет "Крум Страшний”.

Военният историк Мишо Йорданов разказа за смисъла на традицията на светия празник да се освещават знамената и така да стават защитени и победоносни. Богоявленският водосвет у нас е възстановен и превърнат в държавна ритуална традация от 1993 г.

На тържествената церемония присъства депутатът от ГЕРБ Румен Генов, кметът на Шумен Любомир Христов и заместниците му, областният упрател проф.Стефан Желев, ректорът на Шуменския университет проф.Герги Колев, военни и общественици.

На празника в събота в Шуменско на няколко места смелчаци ловиха християнския кръст за здраве.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони