Осветиха камбаната на най-старата подземна църква във Враца

С водосвет, отслужен от Врачанския митрополит Григорий и свещеници от епархията, бе осветена новата камбана на най-старата и единствена подземна църква във Враца.

Инициаторът за обновяването на средновековната базилика и поставянето на камбана – Христо Илиев запозна присъстващите с историята на църквата и заяви, че историческото минало на Враца трябва да бъде съхранявано и предавано на поколенията. „На камбаната е изобразен ликът на Св. Георги, в знак на признателност към болярина Георги, с чиито средства се изгражда православната обител. Щастлив съм, че днес, четири века по-късно, камбаненият звън отново ще се чува от базиликата!“ – допълни Илиев и благодари на кмета Калин Каменов за оказаната подкрепа, съобщиха от общината.

„Искам да поздравя Христо Илиев за поредната му родолюбива инициатива. Убеден съм, че с подкрепата на Врачанския митрополит Григорий, направеното тук ще се пази, почита и уважава. Вярвам, че този храм ще напомня на врачани, че са наследници на богата история и велики предци.“ – каза кметът Калин Каменов и допълни, че предстои поставянето на видеонаблюдение в района на древната църква и митрополитския храм „Св. Николай“, както и че ще бъде изградено осветление във вътрешността на подземната светиня..

Древната църква носи името на „Св. Николай“ и се намира в двора на едноименния митрополитски храм. Православната обител е построена през 16 век от болярина Георги, по молба на дъщеря му, която се омъжва за търговец в Цариград. За да й се прости, че приема друга вяра, тя отправя молба за построяването на православен храм. Базиликата е на над 4 века и е вкопана под земята на шест метра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони