Осветиха първата църква в сливенското с. Глушник

Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий /в средата/ освети първия православен храм в Глушник в съслужение с протосингела на митрополията отец Евгений Янакиев /влядо от дядо владика/.

С 50 000 лева от дарения довършиха новия храм

Нов правславен храм „Свети Иоан Кръстител” отвори врати в сливенското с. Глушник. Това е първата църква в близкото до областния град населено място. Освещаването бе извършено навръх Петковден, от Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий. Празникът събра десетки местни жители и гости.

Първата копка е била направена в края на април 2008 година. Започнало е интензивно строителство с дарителството на бизнесмен от Стралджа, Ямболско. Работата обаче секнала, когато обектът бил в груб строеж.

„Защо така е станало, не знам. От две години насам обаче ние организираме много дарителски кампании. Нашите съселяни дадоха лични средства, включиха и фирми, които дори не са от Сливенска община”, съобщи кметът Димитър Петков.

Набраната сума за довършването възлизала на близо 50 хил.лева. Това дало възможност църквата да бъде изографисана от иконописеца Живка Вълкова. Иконостасът бил изработен от художника Йордан Русев, който е кмет на близко населено място. В двора на храма майстор от Котленския балкан изградил каменна чешма с релеф. Съдействие за градежа оказали Сливенската митрополия и Агенцията по вероизповеданията. На освещаването кметът Петков даде курбан за всички миряни.

Историческите сведения сочат, че Глушник съществува от времето на Втората българска държава. В по-късни времена тук често е отсядал воеводата Панайот Хитов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България