Освободеният от турски затвор Дениз Юджел се върна в Германия

Германският журналист от турски произход Дениз Юджел кацна в Берлин със самолет на германската държава, предаде „Дойче Веле“.

Денис Юджел бе освободен  вчера от турски затвор, където бе задържан повече от година по обвинения в тероризъм, без да му бъдат повдигнати официално. Неговото задържане доведе до напрежение в дипломатическите отношения между Германия и Турция. Освобождаването се осъществи след продължително настояване на германското правителство.

Пускането му от затвора му бе наредено от съда в същата съдебна сграда, където вчера шест журналисти бяха осъдени на доживотен затвор за престъпления срещу държавата. Те бяха обвинени за участие в опита за преврат през 2016 година.

„Най-странното нещо е, че аз все още не знам защо бях арестуван преди една година, или по точно защо бях взет за заложник преди една година – и също така не знам защо ме освободиха днес. Все още нямам обвинение“, каза Юджел като благодари на семейството си, приятели, колеги, групи за подкрепа, както и на германското правителство.

„Естествено, че съм щастлив, но в мен остана горчивина“, добави той визирайки колегите си журналисти, с които е бил в затвора. „ Те не са извършили нищо нередно, освен че са практикували професията си“, каза той.

Делото на Дениз Юджел не е приключило. Прокурорите са повдигнали срещу него обвинение за „извършване на пропаганда в полза на терористична организация“ и „насаждане на омраза и враждебност сред обществото“, за което искат присъда от 18 години затвор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа